Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

Novi Sad, 22. april 2019 - Republika Srbija dočekuje Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, kao zemlja u kojoj pojedine političke grupacije otvoreno prekrajaju istoriju i veličaju ulogu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića i njihove odgovornosti za stradanja građana.

LSV

Kao da su recimo svi zaboravili čiji su to poslušnici sprovodili građane i đake terali na streljanje u Kragujevcu, ili šta se dešavalo u logoru Banjica.

Pre samo tri meseca, bili smo svedoci čak afirmativnog teksta u “Politikinom zabavniku” upravo o Dimitriju Ljotiću.

Isto tako, u susednoj Hrvatskoj, sve češće se mogu čuti i pročitati pokušaji prekrajanja istorije i broja žrtava u Jasenovcu, veličanje žrtava Blajburga i snaga poraženih u Drugom svetskom ratu.

Lek protiv ovakvih pojava u našem društvu i regionu svakako jeste jačanje kulture sećanja, školski časovi i ekskurzije u kojima bi đaci učili šta se dogodilo i kakve žrtve je ova zemlja podnela.

Isto tako, važno je i da bez obzira na političke sličnosti ili razlike svi učesnici političkog života jednako jasno osude svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije učesnika i pomagača holokausta.

To je jedini način da se zlo ne zaboravi i ne ponovi.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook