Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Crne Gore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 13. 08. 2018. | Komentara: 0

Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Crne Gore

NOVI SAD - Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da protesti iz Srbije zbog prisustva crnogorskog oficira na obeležavanju godišnjice Oluje u Hrvatskoj govori o tome da Srbija i dalje suštinski ne priznaje nezavisnost Crne Gore.

LSV

- Svaki pokušaj iz Srbije da se Crnoj Gori nameće stav, gde može ili ne može da šalje svoje oficire je suštinski nepriznavanje crnogorske nezavisnosti i pokušaj da se ovom državom ponovo upravlja iz Beograda - rekao je Bešlin za Dnevne novine iz Podgorice.

On je ocenio da je najveći izazov u regionu "neugasla teritorijalna pretenzija Srbije prema regionu".

- Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pokazalo se, ostaju jezgra velikodržavne ideje u Srbiji i to se ne menja. Narativ je isti kao i 90-ih, pitanje položaja Srba u regionu. Osim narušavanja stabilnosti regiona, Srbija, odnosno srpski nacionalizam, vrlo jasno uvodi Rusiju kao igrača sa pretenzijama na ovaj region. Neutralnost Srbije je kontroverzna i neiskrena. To je "neutralnost" pod okriljem Moskve - ocenio je Bešlin.

On je kritikovao i deo opozicije u Srbiji za koju je rekao da je po nekim pitanjima, poput Kosova ili Crne Gore, gora i ekstremnija od Vučića, dok je najgori deo društva nacionalistička intelektualna elita.

- Bez demokratizacije Srbije, a to znači njenog temeljnog odricanja od ekspanzivne nacionalističke ideologije, nema stabilnosti Zapadnog Balkana. To budite sigurni - rekao je Bešlin.

Ocenio je da je "znak za početak hajke" na Crnu Goru dao patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i dodao da je ta crkva "kišobran" za sve nacionaliste, desničare i ksenofobe u Srbiji.

Povodom izjave patrijarha SPC Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vreme zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH), Bešlin je rekao da je tu reč pre svega o Irinejevoj "normalizaciji fašizma i relativizaciji genocida u NDH".

- Nisam siguran da je on svestan posledica poganih reči, ali ga zbog toga ne treba abolirati. Posebno jer su njegovi motivi sebični i isključivo materijalne prirode. Nije krio da je to uradio da bi stekao što bolju startnu poziciju u pregovorima sa crnogorskim vlastima oko statusa crkvene imovine. Sam se prosto razotkrio. Nije njemu stalo do ljudi, do Srba u Crnoj Gori, znaju to i oni. Njemu je do nekretnina i novca, odnosno pitanja oporezovanja. To je suština. I time je njegov u osnovi antihrišćanski prestup strašniji - ocenio je Bešlin.

(BILSV, 13.08.2018)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook