Srbija i Hrvatska da zaposle mlade, a ne da se trkaju u naoružavanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 22. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija i Hrvatska da zaposle mlade, a ne da se trkaju u naoružavanju

Novi Sad, 22. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva vlasti u Beogradu i Zagrebu da prekinu trku u naoružavanju i da započnu da rešavaju ozbiljne probleme svojih građana.

Vesti o kupovini oružja za potrebe srpske ili hrvatske vojske prestižu jedna drugu.  Jedne nedelje se kupuju avioni iz Rusije, sledeće iz Izraela. Sledećeg meseca se kupuju rakete iz Rusije, ili Sjedinjenih Američkih Država.

LSV

Srpska vojska i mediji redovno objavljuju tekstove o liderstvu u regionu. Hrvatska ne ostaje dužna i objavljuje spisak snage državnih armija, po kojoj je Vojska Hrvatske ispred kolega iz Srbije.

I jedna i druga strana imaju i jednu redovnu temu. Naravno, reč je o vraćanju redovnog služenja vojnog roka. Ova tema se na obe strane redovno izvlači iz naftalina, a analitičari se snažno trude da objasne preku potrebu za tim.

Sa druge strane, dok se Beograd i Zagreb trkaju u naoružavanju, dotle se građani Srbije i Hrvatske suočavaju sa posledicama teškog života.

Srbija je za pola popisnog perioda izgubila preko 500.000 ljudi, što odgovara ukupnom broju stanovnika Novog Sada, Zrenjanina i Rume.

Građani Hrvatske, posebno njenog istočnog dela, sve više odlaze na rad u zemlje Evropske unije. 

Sela u obe zemlje ostaju pusta. Gase se škole, a mladi već posle 18. godine planiraju da napuste zemlju.

Vlasti u obe zemlje iz godine u godinu pokazuju da ne mogu na ozbiljan način da se suoče sa elementarnim nepogodama, kakve su poplave ili led na rekama.

LSV smatra da su to problemi kojim vlasti treba da se bave.

Srbija je na samom evropskom dnu, a stanje ni u Hrvatskoj nije mnogo bolje. Da bi naš region krenuo u dobrom pravcu potrebno je da se vlasti uozbilje.

Naoružavanje ne doprinosi ekonomskom napretku države. Otvaranje novih radnih mesta i sprečavanje odlaska mladih ljudi mora biti prvi zadatak svih vlada u regionu.
To je pravi patriotizam, a ne trošenje para na rakete i avione!
  

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook