Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2019. | Komentara: 0

Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

Novi Sad, 13. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje Pokretu socijalista i svim režimskim i opozicionim velikosrpskim nacionalističkim manipulantima da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, niti je to ikada bila. 

LSV

Zbog zlonamernih i politički nepismenih Vulinovih kadrova navodimo međunarodno potvrđene činjenice: Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma kao aktivna učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je upravo zbog toga pravno kvalifikovan kao međunarodni konflikt. Garanti Dejtona nalaze se u Upravnom odboru Veća za implementaciju mira i to su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska. Prema sporazumima, Upravni odbor visokom predstavniku u BiH daje političke smernice. U Sarajevu, visoki predstavnik predsedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mesečno. Uz to, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje. 

Zbog toga ponavljamo da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da „Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima“ veoma opasna po regionalnu stabilnost i da je u suprotnosti sa politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosni i Hercegovini, koji zvanično zastupa vlast u Srbiji.

Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage, a ideje o drugačijim bezbednosnim okvirima, koje je izneo Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema susedne države i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog ugovora, preuzela. 

A funkcioneru nečega što se, iz nepoznatih razloga, naziva Pokret socijalista, Bojanu Torbici poručujemo da Vojska Srbije pripada građanima Republike Srbije koji finansiraju njeno postojanje, i nikome drugome! Poručujemo im i da ćemo učiniti sve da sprečimo sumanute umove iz devedesetih, koji su zbog izostanka lustracije i zabrane vladajućih partija iz vremena vladavine balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i kamarile domaćih izdajnika u mogućnosti da ponove svoju navodnu brigu za Srbe sa prostora nekadašnje Jugoslavije i da ih „brane“. Gde god su ih Vulin i njemu slični branili tokom devedesetih godina – tu Srba danas više nema. Jer, koga Vulin brani, taj zna da je došlo vreme da se zabrine za sebe, svoju porodicu i svoju zemlju. 

Još jednom pozivamo predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da se izjasni da li su stavovi nesposobnog ministra odbrane ujedno i stavovi aktuelne Vlade.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook