Srbiji ne trebaju ni mač ni krst, nego knjige i vakcine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 02. 02. 2021. | Komentara: 0

Srbiji ne trebaju ni mač ni krst, nego knjige i vakcine

BEOGRAD/NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da je neophodno pojačati rad na izgradnji metroa jer ćemo iduće godine u ovo doba biti u kampanji i sa nečim se mora izaći pred ljude. On je gostujući u emisiji „Hit tvit“ na teelviziji Pink rekao da ne zna koja je pozadina susreta Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, ali da ona može imati veze sa proširenjem Evropske unije.

LSV

Vućić je centralista i nacionalista

- Potpuno je jasno da u predizbornoj kampanji više ne mogu biti prazne priče, mora barem da izgleda da je ozbiljno. Do sada je svaka vlast kretala sa tim da će biti tunel kroz Frušku goru, da će biti metro u Beogradu, da će slepi prohodati, gluvi da će progledati... i sva ta ostala obećanja. Ovo (susret Vučića i Makrona) pretpostavljam da je priprema za nešto tako i da to sa dnevnom današnjom politikom nema neke velike veze. Moguće je da ima veze sa proširenjem Evropske unije – rekao je Čanak i dodao da je razumljiva skepsa prema iskrenosti Vlade Srbije po pitanju privrženosti evropskim integracijama, ali da on nije tako skeptičan, jer je kao predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije video kako taj proces ide.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv kovida, što je bio prvi predlog u emisiji, Čanak je rekao da najbogatije zemlje na svetu nisu u mogućnosti da ponude „švedski sto vakcina“ i izbor da građani ne moraju da se vakcinišu.

- Do praznika Dana rada ili praznika pobede, možda će do Dana borca biti vakcinisano praktično jedna velika količina ljudi. Tako da mislim da Dan republike možemo dočekati sasvim mirni i ući u izbore, koje očekujem da će biti barem na nivou izbora za Narodnu skupštinu Republike Srbije uz predsedničke – kazao je Čanak.

Lider LSV je rekao da je činjenica da je Aleksandar Vučić centralista, nacionalista, autoritarni vođa, ali da tu postoji mali problem.

- Autoritarnost, koja po definiciji nije dobra osobina, u određenim vanrednim situacijama pokazuje veću efikasnost od demokratije. Nažalost, to je tako. I, nažalost, pokazuje se da je to dobro u određenim trenucima, u kriznim situacijama... zato se i uvode vanredna stanja da bi se vojnom tehnologijom vladanja brže i bolje stvari rešavale. Brže, u smislu efikasnije. Ali, to nije dobro na dug rok. Mi ćemo profitirati od ovoga kao društvo, kao država, kao stanovništvo što sve ovo uspeva da se rešava brže, ali to ne sme da bude opravdanje da se takvo stanje zadrži na dug rok – istakao je Čanak.

Govoreći o spomeniku Stefanu Nemanji, što je bio drugi predlog u emisiji, Čanak je rekao da je svejedno da li ima krst ili mač.

- Srbiji danas ne trebaju ni krst, ni mač, nego knjige ili vakcine protiv kovida - rekao je on i dodao da bi Dositej Obradović trebalo da ima spomenik veći nego što je onaj koji je napravljen Stefanu Nemanji.

Od koga su mediji zavisni

Lider LSV nije želeo da komentariše ugovor između Telekoma i Telenora, ističući da time treba da se bave nadležni organi. Istakao je da, kada se priča o nezavisnosti medija, ne govorimo o medijima, već o propagandnim mašinama, jer treba videti od koga ti mediji zavise.

- Imate situaciju sa budalastim predlozima o ministarstvu za izbore, recimo, u Vladi koju ne priznaje ta „prava“ opozicija. Ja ih zovem pravaši. Ti pravaši u opoziciji bi nekako da bude poštena država ako se napravi da oni učestvuju u vlastu u koju nisu izabrani, a istovremeno da oni koji su sebe prozvali pravom opozicijom, samozvani pravaši, da imaju mogućnost upravljanja dela javnog servisa. Čekajte, kako smo na taj način došli do nezavisnosti medija? 

Što se tiče uvođenja srpskog jezika u Makedoniji, Čanak je rekao da što više jezika znaš, više vrediš i da je dobro poznavati jezik svojih suseda, a ne dati šansu da se uči je netalentovano. Rekao je i da bi bilo dobro proveriti koliko ima šanse za obrazovanje i informisanje na makedonskom jeziku i koliko je udžbenika odštampano na tom jeziku za decu makedonske nacionalnosti u Vojvodini.

O ponovnom uvođenju vojnog roka, Nenad Čanak je istakao kako je on bio jedan od onih koji su glasali za ukidanje obaveznog vojnog roka, kao i da nije promenio svoj stav. Istakao je i da je u vojsku izgubljeno poverenje zbog gubljenja poverenja u državu zbog zloupotreba vojske kakve su bile devedesetih godina.


(SzILSV, 02.02.2021)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook