Srećan jubilej! A sad hitno zaustaviti seču Fruške gore!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 15. 11. 2020. | Komentara: 0

Srećan jubilej! A sad hitno zaustaviti seču Fruške gore!

Novi Sad, 15. novembar 2020 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita šezdeset godina od osnivanja Nacionalnog parka „Fruška gora“ i još jednom apeluje da se hitno zabrani seča šume.

LSV

Današnje i pošumljavanje Fruške gore narednih dana sa ukupno 60 hiljada sadnica jeste važno i dobro, ali ne može biti zamena za ovu meru koju je odavno trebalo doneti.

Na žalost, Fruška gora nije u nadležnosti ni gradske ni pokrajinske, nego republičke vlade, pa pozivamo najpre resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Ministarstvo zaštite životne sredine, ali i sve druge koji su na bilo koji način nadležni po ovom pitanju da hitno preduzmu sve mere za zaštitu ovog nacionalnog parka.

Upozoravali smo i ponavljamo: Svesni smo da je za rad JP „Nacionalni park Fruška gora“ godišnje potrebno 450 miliona dinara, dok od države stiže samo 28.
I užasavajuća je činjenica da se razlika u novcu obezbeđuje sečom.

Rešenje koje LSV predlaže već neko vreme jeste da Nacionalni park više ne bude javno preduzeće, nego javna ustanova čiji se rad potpuno finansira iz budžeta, čime će nestati opravdanje za mahnitu seču. Istovremeno, neophodno je i povećanje nadležnosti čuvarske službe, uz pravo legitimisanja i zadržavanja dok ne dođe policija.

Neophodno je i da se na svim lokacijama u Nacionalnom parku, gde god nije moguće odmah zaustaviti seču, što pre zakonom propiše minimalna eksploatacija šuma, samo u količini neophodnoj za očuvanje u odgovarajućoj uzgojnoj poziciji.

Paralelno sa tim, moraju se intenzivirati sve aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma i drugih prirodnih vrednosti.

Krajnje je vreme i da pokrajinska administracija preduzme sve mere za to da se Fruška gora vrati u nadležnost Vojvodine, a pokrajinski Fond za šume počne da se bavi svojim poslom i da finansira pošumljavanje na teritoriji čitave Vojvodine, umesto što pomaže izgradnju puteva za izvlačenje posečenog drveta na Fruškoj gori.

Isto tako, neophodno je hitno razmeniti državno poljoprivredno zemljište van Fruške gore za šume koje su vraćene crkvi u nacionalnom parku i to u proporciji koju utvrdi nezavisna i stručna komisija.

Fruška gora pobediti mora!

 
Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad




Odbori LSV | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV-Vojvođani kontroliše broj upisanih birača u gradu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas Gradskoj upravi zahtev kojim se traži informacija o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak.
Odbori LSV | Subota, 20. 01. 2024. | Komentara: 0

SNS vlast nije sposobna da reši problem vode u Zrenjaninu!

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podsetili su danas na dvadeset godina od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook