Šta će Ministarstvo preduzeti povodom nezakonitosti u Kuli?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 09. 05. 2018. | Komentara: 0

Šta će Ministarstvo preduzeti povodom nezakonitosti u Kuli?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije, Olena Papuga upitala je juče ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića šta će to ministarstvo preduzeti povodom utvrđenih sukoba interesa i nezakonitih radnji u Skupštini opštine Kula. 

LSV

- Problem je nastao donošenjem odluka u Skupštini opštini Kula u čijem izglasavanju je učestvovalo sedam odbornika koji su, prema mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije, u sukobu interesa, jer pored javne funkcije odbornika obavljaju i dužnosti članova Saveta mesnih zajednica, što je ozbiljna povreda Zakona o sukobu interesa – objasnila je Papuga.
 
Prema njenim rečima, druga nelogičnost je ta da su isti ti odbornici, koji su u sukobu interesa, na nezakonit način glasali protiv Inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.
 
- Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je saopštilo da su odbornici mogli da glasaju samo tajnim glasanjem, a glasalo se javno. A po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi određeno da se predsednik opštine bira i razrešava tajnim glasanjem. Da li će ministarstvo na osnovu čklana 84. Zakona o lokalnoj samoupravi poništiti Zaključak SO Kula o odbacivanju inicijative za razrešenje predsednika opštine? – upitala je poslanica LSV.
 
Papuga je objasnila da su od ukupnog broja odbornika koji su na nezakonit način glasali, dvojica sekretari Saveta MZ (Sivac i Gornji grad), a trojica odbornici i članovi Saveta MZ. Takođe, u tim utvrđenim nepravilnostima prilikom izglasavanja, učestvovala je i pokrajinska poslanica, inače načelnica za društvene delatnosti u SO Kula koja je i član Izvršnog odbora MZ Donji grad, kao i pomoćnik predsednika opštine, koji je postao pomoćnik tako što su prekršen Zakon o sukobu interesa, a što je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.
 
Papuga je ponovila pitanje ministru za rad i zapošljavanje Zoranu Đorđeviću, a u vezi sa preduzećem DES, odnosno šta će se desiti sa radnicima u Novom Sadu.
 
- Odgovorio mi je da je 130 lica koji su tamo zaposleni, invalidi, uglavnom gluvi i nagluvi i da niko u toj firmi neće biti otpušten. Međutim, ovih dana u tom preduzeću je pokrenut postupak za stečaj odlukom direktora te firme i radi se na programu rešavanja viška zaposlenih – objasnila je Papuga.
 
Ona je iznela sumnju da će se to preduzeće  ili ugasiti ili privatizovati, kao i da će biti otpuštanja. Zato, kako kaže, očekuje odgovor od ministra na pitanje da li zna šta će se desiti sa DES-om, napominjući da su zaposleni u aprilu dobili deo januarske plate.
 
Premijerku Anu Brnabić, Papuga je pitala šta se dešava sa dolaskom kompanije Tenis.
 
- Ta kompanija je dobila 5.000 hektara zemlje, pa me interesuje da li će se ta zemlja obrađivati ove godine? Ko koristi to zemljište sada, ko plaća odvodnjavanje... Interesuje me i kolika je tačna vrednost Tenisove investicije, koliko će tačno radnika biti zaposleno i koja će njihova prava biti u toj kompaniji – pitala je Papuga.
 

(BILSV, 09.05.2018)
 



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook