Šta čeka Mirović? Drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 26. 11. 2018. | Komentara: 0

Šta čeka Mirović? Drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

Novi Sad, 26. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća premijera Vojvodine Igora Mirovića na činjenicu da se krajem godine, odnosno 31. decembra, navršava deset godina od isteka ustavnog roka za donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

LSV

Činjenica je da su se tokom proteklih deset godina promenile različite vlasti i da je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Ipak, budući da je pokrajinska vlast prešla više od polovine mandata, sada veliku zaslugu za nedonošenje ovog zakona dele i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović i njegove partijske kolege na republičkom nivou.

Premijera Mirovića podsećamo, ne samo na njegove izjave sa početka mandata, poput onih „da će Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine biti temelj razvoja pokrajine“, nego i na činjenicu da je pokrajinski parlament pre pet godina, novembra 2013, usvojio i republičkoj vladi uputio Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju nadležnosti.

Tom Platformom uređeno je prikupljanje poreza na teritoriji AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom.

Dakle, dokument ne samo da već postoji, nego je i upućen republičkoj vladi i potrebna je samo politička volja za to da se on i usvoji.

Nejasno je šta Mirović čeka. Da uđemo u drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

A, što se tiče njegovih ocena da taj Zakon sada nije u fokusu, i da će za Vojvodinu u 2019. godini biti obezbeđeno više od sedam odsto budžeta, podsećamo ga na to da je na čelu Pokrajinske vlade dužan da štiti interese građana i građanki Vojvodine.

Interes građanki i građana Vojvodine nikako nije ponižavanje Vojvodine i njenih institucija time što se deset godina krši Ustav i ne donosi zakon važan za nju i njen razvoj.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Pravo na roditeljstvo za sve koji to žele

Borba za istinsku ravnopravnost svih građanki i građana ovog društva osim što počiva na obavezi poštovanja zakona, trebalo bi da počiva i na poštovanju jednakih prava svakog pojedinca i pojedinke.
Odbori LSV | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Traži se najbolje rešenje za Spens

Predsednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada mr Maja Sedlarević izjavila je da konkretan plan za JP SPC „Vojvodina“ (Spens) ne postoji, ali da se traži najbolje rešenje.
Saopštenja | Četvrtak, 21. 02. 2019. | Komentara: 0

Uplašili se da su nesposobni da pobede pa otkazali izbore za MZ

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita Srpsku naprednu stranku, koja je na vlasti u opštini, zašto su otkazani izbori za članove Saveta Mesnih zajednica Novi Bečej I Kumane?ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook