Šta čeka Mirović? Drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 26. 11. 2018. | Komentara: 0

Šta čeka Mirović? Drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

Novi Sad, 26. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća premijera Vojvodine Igora Mirovića na činjenicu da se krajem godine, odnosno 31. decembra, navršava deset godina od isteka ustavnog roka za donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

LSV

Činjenica je da su se tokom proteklih deset godina promenile različite vlasti i da je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Ipak, budući da je pokrajinska vlast prešla više od polovine mandata, sada veliku zaslugu za nedonošenje ovog zakona dele i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović i njegove partijske kolege na republičkom nivou.

Premijera Mirovića podsećamo, ne samo na njegove izjave sa početka mandata, poput onih „da će Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine biti temelj razvoja pokrajine“, nego i na činjenicu da je pokrajinski parlament pre pet godina, novembra 2013, usvojio i republičkoj vladi uputio Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju nadležnosti.

Tom Platformom uređeno je prikupljanje poreza na teritoriji AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom.

Dakle, dokument ne samo da već postoji, nego je i upućen republičkoj vladi i potrebna je samo politička volja za to da se on i usvoji.

Nejasno je šta Mirović čeka. Da uđemo u drugu deceniju bez Zakona o finansiranju?

A, što se tiče njegovih ocena da taj Zakon sada nije u fokusu, i da će za Vojvodinu u 2019. godini biti obezbeđeno više od sedam odsto budžeta, podsećamo ga na to da je na čelu Pokrajinske vlade dužan da štiti interese građana i građanki Vojvodine.

Interes građanki i građana Vojvodine nikako nije ponižavanje Vojvodine i njenih institucija time što se deset godina krši Ustav i ne donosi zakon važan za nju i njen razvoj.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook