Šta je sa pravima manjina?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 26. 07. 2012. | Komentara: 0

Šta je sa pravima manjina?

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je 11 amandmana na Zakon o ministarstvima o kojem se danas raspravljalo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali nije usvojen ni jedan.

Olena Papuga

Poslanici LSV svojim amandmanima ukazivali su na nelogičnosti u resorima ministarstava koji su, u većem broju slučajeva, povezivani bez jasne logike, zamerajući istovremeno na ukidanju pojedinih resora.

Poslanica LSV Olena Papuga (na fotografiji) ukazala je na ukidanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ističući da bi morao da postoji jedno ministarstvo koje se, između ostalog bavi pripadnicima nacionalnih zajednica.

- Znamo šta se dešavalo devedesetih godina i da smo pred vratima Evropske unije i na tom testu koliko ćemo poštovati prava nacionalnih zajednica i ljudska prava. S obzirom da za dve godine dolaze novi izbori za Nacionalne savete, a znamo da skoro pola miliona pripadnika nacionalnih zajednica glasa na tim izborima, ne znamo ko će pratiti te izbore, ali i sam resor ljudskih i manjinskih prava - upozorila je ona. Podsetila je i da po Zakonu o nacionalnim savetima, nacionalni saveti imaju širok spektar poslova koje obavljaju u resoru obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma, dodajućida služba koja je predložena umesto minstarstva, neće moći da se sa tim kvalitetno pozabavi.

Spojiti dva ministarstva

Poslanik Đorđe Stojšić je naveo da bi ministarstvo saobraćaja trebalo spoji sa ministarstvom građevinarstva i urbanizma, te da mu se pridodaju nadležnosti iz prostornog planiranja, pošto se u nadležnosti tih ministarstava preklapaju.

- Nema potrebe da, ukoliko neko želi da u Srbiji gradi fabrike, puteve ili neku hidroelektranu, obija pragove deset ministarstava i traži desetine dozvola. Mislim da bi se objedinjavanjem makar ove četiri nadležnosti, te stvari umnogome smanjile - istakao je Stojšić.

Podrška Upravi za poljoprivredno zemljište

Zamenica šefa poslaničke grupe LSV Aleksandra Jerkov istakla je tokom rasprave o amandmanima, da je predlogom zakona predviđeno spostojanje nekoliko ministarstava koja se bave istim ili vrlo srodnim resursima, poput Ministarstva energetike sa jedne strane i prirodnih resursa i rudarstva sa druge strane.

- Oba ministarstva se bave i nuklearnim elektranama, postrojenjima, odlaganjem nuklearnog otpada. Srbija trenutno nema niti takve tehnologije, niti namere da izgrađuje takva postrojenja. Ukoliko u budućnosti bude imala takvu nameru, nejasno je koje će se od ova dva ministarstva time baviti, s obzirom na to da u toj oblasti imaju identične nadležnosti - ukazala je ona.
Aleksandra Jerkov je istakla da će LSV podržati amandman predstavnika vladajuće koalicije, kojim se traži osnivanje Uprave za poljoprivredno zemljište, Kako je navela, reč je o veoma važnom organu u sastavu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, koji se bavi važnim poslovima koji se tiču poljoprivrede poput upravljanja poljoprirednim zemljištem u državnoj svojini, uspostavljanjem i vođenjem informacionog sistema o poljoprivrednom zemljištu Republike Srbije i raspodelom sredstava za izvođenje radova. Ukazala je da se od 424.558 hektara državnog zemljišta kojim Srbija raspolaže, čak 301.606 ha nalazi u Vojvodini.

- Prihodi od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini iznose više od pet milijardi dinara godišnje. Zbog toga je izuzetno važno da ova sredstva i davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bude pod kontrolom i zakonski vrlo precizno regulisano - navela je Jerkova.

Ona je podsetila na loše isklustvo sa prošlim ministarstvima poljoprivrede koje pokazuje da se ono što se ne reši odmah, kada je u pitanju AP Vojvodina, "po običaju neće rešiti nikada", istovremeno pozivajući i predstavnike vladajuće većine da ovaj amandman podrže.

(BILSV, 26. 07. 2012.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook