Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška Gora?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 12. 05. 2019. | Komentara: 0

Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška Gora?

Novi Sad, 12. maj 2019 - Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške Gore. Podsećamo da se područje na kojem se seča obavlja nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. Na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio je tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka.

LSV

Sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost koja je u suprotnosti sa Zakonom o Nacionalnim Parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma je kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka. Pogotovo je besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva.

Iako se čini da je upravljač glavni krivac za postojeće stanje, Liga socijaldemokrata Vojvodina smatra da je problem i u neusklađenosti Zakona i lošoj finansijskoj podršci od strane države koja je nadležna za Nacionalne parkove. 

Posebno je zanimljiva činjenica da je sektor drvne industrije u Srbiji istovremeno doživeo trend rasta. Tako je u 2018. godini vrednost izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 miliona dolara, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 miliona dolara.

Narodna poslanica LSV Nada Lazić više puta je pozivala nadležno Ministarstvo da reaguje na masovnu seču šuma. Na postavljena poslanička pitanja, odgovor nikada nije dobijen.

Posle ovakvog  odnosa  prema zaštićenom području, prinuđeni smo da pitamo da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška Gora vratila Vojvodini?  

Članica
Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević




Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook