Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Subota, 23. 06. 2012. | Komentara: 0

Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

ZRENJANIN - Na današnji dan 1941. godine na imanju Žarka Turinskog, na periferiji tadašnjeg Petrovgrada, a današnjeg Zrenjanina, formiran je Štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda (NOP) Vojvodine, koji je kasnije preimenovan u Glavni štab NOP odreda Vojvodine. U sastav Štaba ušli su komandant Danilo Grujić, politički komesar Toza Marković i član Žarko Turinski.

Aleksandar Marton

Tim povodom predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas da ovaj datum, iako uslovno rečeno lokalnog karaktera, ima znatno širi značaj, jer ukazuje na važnu ulogu koju je ta sredina imala u prvim danima i mesecima borbe protiv fašizma.
 - U našem gradu formiran je jedan od prvih štabova odreda Narodnooslobodilačke vojske na prostorima Balkana, čime su naši sugrađani bezrezervno istakli slobodarske težnje i stali naspram sile koja je te, 1941. godine, ugnjetavala jednu po jednu evropsku državu – napisao je Marton.

On je rekao i da lokalna samouprava u Zrenjaninu želi i ovim povodom da doprinese jačanju svesti svih građana o potrebi stalnog ukazivanja na značaj antifašističke borbe, ali i potrebi osude svih pojavnih oblika fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma, nažalost i dalje prisutnih na ovim i drugim prostorima.
- Ideje i ideologije koje su donele čovečanstvu samo nemerljivo zlo i stradanje, više se nikada i nigde ne smeju ponoviti – ističe Aleksandar Marton.

(BILSV, 23.06.2012.)Saopštenja | Petak, 05. 03. 2021. | Komentara: 0

Srbiju organizovati u pet izbornih jedinica

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanski front predstavili su danas predlog novog izbornog zakona Republike Srbije koji podrazumeva novu izbornu organizaciju države u pet izbornih jedinica.
Izjave | Četvrtak, 04. 03. 2021. | Komentara: 0

Kolar: Nema ničega spornog da nova kovid bolnica postane gradska

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef odborničke grupe LSV u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar potvrdio je da je bilo „osnovnih početnih razgovora“ o izgradnji nove bolnice u Novom Sadu. On je istakao da je, u svetlu pandemije, dobro za Novi Sad da to najpre bude kovid, a kasnije kao gradska bolnica. 
Izjave | Utorak, 02. 03. 2021. | Komentara: 0

U radu Kriznog štaba ne sme da bude politike

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da mu najave novog policijskog časa ne deluju toliko zastrašujuće, koliko je zastrašujuće to koliko se ne shvata ozbiljnost situacije izazvane pandemijom koronavirusa.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook