Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Subota, 23. 06. 2012. | Komentara: 0

Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

ZRENJANIN - Na današnji dan 1941. godine na imanju Žarka Turinskog, na periferiji tadašnjeg Petrovgrada, a današnjeg Zrenjanina, formiran je Štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda (NOP) Vojvodine, koji je kasnije preimenovan u Glavni štab NOP odreda Vojvodine. U sastav Štaba ušli su komandant Danilo Grujić, politički komesar Toza Marković i član Žarko Turinski.

Aleksandar Marton

Tim povodom predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas da ovaj datum, iako uslovno rečeno lokalnog karaktera, ima znatno širi značaj, jer ukazuje na važnu ulogu koju je ta sredina imala u prvim danima i mesecima borbe protiv fašizma.
 - U našem gradu formiran je jedan od prvih štabova odreda Narodnooslobodilačke vojske na prostorima Balkana, čime su naši sugrađani bezrezervno istakli slobodarske težnje i stali naspram sile koja je te, 1941. godine, ugnjetavala jednu po jednu evropsku državu – napisao je Marton.

On je rekao i da lokalna samouprava u Zrenjaninu želi i ovim povodom da doprinese jačanju svesti svih građana o potrebi stalnog ukazivanja na značaj antifašističke borbe, ali i potrebi osude svih pojavnih oblika fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma, nažalost i dalje prisutnih na ovim i drugim prostorima.
- Ideje i ideologije koje su donele čovečanstvu samo nemerljivo zlo i stradanje, više se nikada i nigde ne smeju ponoviti – ističe Aleksandar Marton.

(BILSV, 23.06.2012.)Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV: Evropska unija nema alternativu

Ideja da se bojkotuje Evropska unija, koju je juče na svom Tviter nalogu izneo Sergej Trifunović, ne samo da je besmislena, nego i pogrešna i veoma opasna, naročito ako taj poziv dolazi od onih koji predstavljaju građanske aktiviste, te se zalažu za građanske ideje i demokratizaciju Srbije.
Saopštenja | Utorak, 24. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV osuđuje divljanje fašista u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje noćašnji fašistički incident prilikom kojeg su nepoznati počinioci ispisali grafite fašističke i nacionalističke sadržine na zgradi u Novom Sadu u kojoj živi poznati novosadski novinar Dinko Gruhonjić.

Saopštenja | Subota, 21. 11. 2020. | Komentara: 0

Patrijarha Irineja ispratiti uz puno poštovanje mera Kriznog štaba

Liga socijaldemokrata Vojvodine razume tugu vernika Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook