Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 23. 06. 2012. | Komentara: 0

Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

ZRENJANIN - Na današnji dan 1941. godine na imanju Žarka Turinskog, na periferiji tadašnjeg Petrovgrada, a današnjeg Zrenjanina, formiran je Štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda (NOP) Vojvodine, koji je kasnije preimenovan u Glavni štab NOP odreda Vojvodine. U sastav Štaba ušli su komandant Danilo Grujić, politički komesar Toza Marković i član Žarko Turinski.

Aleksandar Marton

Tim povodom predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas da ovaj datum, iako uslovno rečeno lokalnog karaktera, ima znatno širi značaj, jer ukazuje na važnu ulogu koju je ta sredina imala u prvim danima i mesecima borbe protiv fašizma.
 - U našem gradu formiran je jedan od prvih štabova odreda Narodnooslobodilačke vojske na prostorima Balkana, čime su naši sugrađani bezrezervno istakli slobodarske težnje i stali naspram sile koja je te, 1941. godine, ugnjetavala jednu po jednu evropsku državu – napisao je Marton.

On je rekao i da lokalna samouprava u Zrenjaninu želi i ovim povodom da doprinese jačanju svesti svih građana o potrebi stalnog ukazivanja na značaj antifašističke borbe, ali i potrebi osude svih pojavnih oblika fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma, nažalost i dalje prisutnih na ovim i drugim prostorima.
- Ideje i ideologije koje su donele čovečanstvu samo nemerljivo zlo i stradanje, više se nikada i nigde ne smeju ponoviti – ističe Aleksandar Marton.

(BILSV, 23.06.2012.)



Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook