Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 23. 06. 2012. | Komentara: 0

Stalno ukazivati na značaj antifašističke borbe

ZRENJANIN - Na današnji dan 1941. godine na imanju Žarka Turinskog, na periferiji tadašnjeg Petrovgrada, a današnjeg Zrenjanina, formiran je Štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda (NOP) Vojvodine, koji je kasnije preimenovan u Glavni štab NOP odreda Vojvodine. U sastav Štaba ušli su komandant Danilo Grujić, politički komesar Toza Marković i član Žarko Turinski.

Aleksandar Marton

Tim povodom predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas da ovaj datum, iako uslovno rečeno lokalnog karaktera, ima znatno širi značaj, jer ukazuje na važnu ulogu koju je ta sredina imala u prvim danima i mesecima borbe protiv fašizma.
 - U našem gradu formiran je jedan od prvih štabova odreda Narodnooslobodilačke vojske na prostorima Balkana, čime su naši sugrađani bezrezervno istakli slobodarske težnje i stali naspram sile koja je te, 1941. godine, ugnjetavala jednu po jednu evropsku državu – napisao je Marton.

On je rekao i da lokalna samouprava u Zrenjaninu želi i ovim povodom da doprinese jačanju svesti svih građana o potrebi stalnog ukazivanja na značaj antifašističke borbe, ali i potrebi osude svih pojavnih oblika fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma, nažalost i dalje prisutnih na ovim i drugim prostorima.
- Ideje i ideologije koje su donele čovečanstvu samo nemerljivo zlo i stradanje, više se nikada i nigde ne smeju ponoviti – ističe Aleksandar Marton.

(BILSV, 23.06.2012.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook