Stari problemi i u novoj školskoj godini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 02. 09. 2018. | Komentara: 0

Stari problemi i u novoj školskoj godini

Novi Sad, 02. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na brojne probleme koji postoje u obrazovnom sistemu naše zemlje.

Uspešna država počiva na kvalitetno uređenom prosvetnom sistemu. Nažalost, temelji obrazovnog sistema u Srbiji su veoam slabi.

LSV

Prosvetni radnici ponovo iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog niskih plata i loše određenih platnih grupa i razreda. Dok su u Finskoj ili Danskoj prosvetari među najplaćenijim radnicima, dotle u Srbiji rade za prosečnu ili, čak, platu ispod proseka.

Sa druge strane, dok ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević govori o digitalizovanim učionicama, dotle mnoge škole nemaju ni adekvatne toalete, a o izgledu učionica je teško i govoriti.

Veliki deo seoskih škola je u katastrofalnom stanju!

Reforme o kojima govori ministar Šarčević samo su spisak lepih želja i teško da će u ozbiljnijoj meri biti primenjene u praksi.

Najvažnija reforma u našem obrazovnom sistemu mora biti promena odnosa prema znanju. Znanje mora biti prioritet u našoj prosveti, ali se čini da su vlasti to potpuno zanemarile.

LSV smatra da reforma obrazovnog sistema ne treba da bude „'izmišljanje tople vode'“. Postoje sjajni primeri Finske i ostalih zemalja Skandinavije, ali je potrebno uvesti te novine u naš obrazovni sistem.

Nadamo se da će svest o potrebi takvih reformi nekada zaživet i u praksi u Republici Srbiji.
 
  
Biro za informisanje
 Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook