Stari problemi i u novoj školskoj godini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 02. 09. 2018. | Komentara: 0

Stari problemi i u novoj školskoj godini

Novi Sad, 02. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na brojne probleme koji postoje u obrazovnom sistemu naše zemlje.

Uspešna država počiva na kvalitetno uređenom prosvetnom sistemu. Nažalost, temelji obrazovnog sistema u Srbiji su veoam slabi.

LSV

Prosvetni radnici ponovo iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog niskih plata i loše određenih platnih grupa i razreda. Dok su u Finskoj ili Danskoj prosvetari među najplaćenijim radnicima, dotle u Srbiji rade za prosečnu ili, čak, platu ispod proseka.

Sa druge strane, dok ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević govori o digitalizovanim učionicama, dotle mnoge škole nemaju ni adekvatne toalete, a o izgledu učionica je teško i govoriti.

Veliki deo seoskih škola je u katastrofalnom stanju!

Reforme o kojima govori ministar Šarčević samo su spisak lepih želja i teško da će u ozbiljnijoj meri biti primenjene u praksi.

Najvažnija reforma u našem obrazovnom sistemu mora biti promena odnosa prema znanju. Znanje mora biti prioritet u našoj prosveti, ali se čini da su vlasti to potpuno zanemarile.

LSV smatra da reforma obrazovnog sistema ne treba da bude „'izmišljanje tople vode'“. Postoje sjajni primeri Finske i ostalih zemalja Skandinavije, ali je potrebno uvesti te novine u naš obrazovni sistem.

Nadamo se da će svest o potrebi takvih reformi nekada zaživet i u praksi u Republici Srbiji.
 
  
Biro za informisanje
 Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook