Štednja na investicijama je neuspeh vlade Vojvodine

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Četvrtak, 12. 10. 2017. | Komentara: 0

Štednja na investicijama je neuspeh vlade Vojvodine

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine, rekao da štednja koju sprovodi aktuelna većina u pokrajini, ali i u republici nije uspeh. Kolar je u obraćanju povodom predstavljanja Izveštaja o izvršenju pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za prvih šest meseci ove godine, napomenuo da se pod uspehom smatraju investicije i zarada, a ne štednja od onoga što se jedva i ima.

LSV

Transkript govora poslanika Roberta Kolara možete pročitati u nastavku:


Poštovani predsedniče,
predstavnici Pokrajinske vlade,
koleginice i kolege,

Kada se pregleda materijal vidimo da je  potrošeno oko 27 milijardi, tačnije 42,71% ne zvuči ni tako loše. Kada malo podrobnije pogledamo, samo rashode prema funkcionalnoj klasifikaciji, vidimo da je 30,61% uloženo u osnovno obrazovanje, u poljoprivredu 7,79%, još detaljnijim pregledom vidimo rashodne prema organizacionoj kvalifikaciji za obrazovanje 43,83% i pomisli čovek ulažemo u obrazovanje na pravi način, a onda pogledamo poljoprivredu 7,79%.

Pogledamo prema izvršenju odobrenih aproprijacija  visoko obrazovanje 52,61, sekretarijat za obrazovanje, propise i nacionalne manjine , nacionalne zajednice 50,20, a onda vidimo Uprava za kapitalna ulaganja 10,75, o realizaciji Sekretarijata za privredu neću ni da govorim. Ono što je uloženo u taj sekretarijat je daleko, daleko od dovoljnog, ali kada pogledamo sekretarijat za poljoprivredu 26%, sekretarijat za zdravstvo 26,9%. Pogledamo još detaljnije i vidimo prosek diže transakcija javnog duga i to je nešto što se mora. Da li je moralo da se ide i na prevremenu otplatu duga, to je diskutabilno. Onda pogledamo poljoprivredu 27%,  šumarstvo 0,49. Kada detaljnije pogledamo Sekretarijat za poljoprivredu i vidimo da je pozicija za zaštitu, uređenje, korišćenje i upravljanje poljoprivrednim zemljištem 12,88%, podsticaj poljoprivredi i ruralnom razvoj 15,65%, razvoj sela 1,7%, uređenje i korišćenje voda 10,94%, zaštita voda od zagađivanja 23%...

Jedini i logičan zaključak koji se nameće je da su to transferna sredstva, čim je obrazovanje na pedesatak posto, a ono što je kreacija vlasti, ono što je realizacija predizbornih obećanja, ono po čemu  bi aktuelna vlast trebalo da bude bolja od predhodne je daleko, daleko podbacilo.

I onda pogledamo jednu od možda najvažnijih pozicija, Upravu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koja je od predviđenih 6,1 milijardi, što je takođe manje nego ranije i nego što bi trebalo, imala ostvarenih 10,75 posto. Pa pogledamo program regionalnih razvoja 8,42, projekti u oblasti lokalnih i regionalnih ekonomskih razvoja 2,45 posto, zdravstveno - socijalna zaštita 9,69 itd. Pogledamo izgradnju Žeželjevog mosta 11,43%, a za to je ranije uvek bila kriva pokrajinska vlast. A ko je sada kriv što je tako?

I tako možemo u nedogled da tumačimo stavku po stavku, ali važno je napomenuti i sledeće.
Ne mogu gledati crno belo i pogotovo ne u ovoj oblasti, jer bi svima u ovoj sali trebalo da bude jasno, ali možda onima koji nas gledaju nije, pa ću da im pomognem, ne može realizacija da se gleda crno belo i ne možemo da kažemo podbačeno je, a da se ne kaže zašto.. sasvim je jasno da je dobar deo govora sklopljen u petom Ili šestom mesecu, da je realizacija u toku, i samim tim sredstva nisu plasirana.

Svakome ko ima iole veze sa budžetom, to treba da bude jasno. Znači ne možemo u prvoj polovini godine, matematički gledano imati 50%, jer je to nemoguće, jer je to živa materija, jer su ugovorni procesi u pitanju, jer su realizacije u pitanju, a sasvim je logično da se naplaćuju stopostotni avansi i to je u redu. Ali opet nije dovoljno dobro, pogotovo uzevši u obzir obećanja aktuelne vladajuće većine u predizbornoj kampanji, pa kritike na predhodne, pa obećanja koliko će sada biti bolje, iz tog ugla gledano ovo nije ni blizu dovoljno dobro.  Bilo bi dobro da je veći stepen plasmana  sredstava onoga što nisu transferna sredstva, što je pitanje same kreaticije aktuelne vlasti i da je  to drastično veće nego što je bilo u predhodnim sazivima....

Mogu da završim porukom, koja je moje lično i duboko uverenje: štednja, koju svi iz vladajuće većine i u pokrajini i u republici potenciraju, nije nije uspeh, pogotovo štednja na investicijama.  To nije uspeh nego neuspeh. Uspeh je investiranje, uspeh je zarada, štednja od onoga što jedva da imamo to nije uspeh.

Zbog svega ovoga iskreno želim da na nekim sledećim razmatranjima izveštaja budem u prilici da pohvalim da ono što je kreacija aktuelne vlasti ide ka onome što treba da bude, a to je progres.

Hvala!

(BILSV, 12.10.2017)
Saopštenja | Subota, 23. 06. 2018. | Komentara: 0

Ima li u Srbiji lokalne samouprave?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da vlasti u Republici Srbiji moraju javno da kažu postoji li u našoj državi lokalna samouprava. Ustav Srbije u svom 176. članu jasno kaže da građani imaju pravo na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu. To pravo dodatno je osnaženo ratifikacijom Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. 
Izjave | Subota, 23. 06. 2018. | Komentara: 0

Rebalans posledica nepostojanja Zakona o finansiranju APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je rebalans budžeta APV za 2018. godinu, o kojem su poslanici diskutovali ove sedmice, posledica nemanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.
Saopštenja | Petak, 22. 06. 2018. | Komentara: 0

Država opštinama: Samoupravljajte, ali na papiru i bez para

Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju na to da su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi ironičan pokušaj vlasti da se zamenom teza sakrije činjenica o potpunoj centralizaciji države i zatiranju svake mogućnosti samostalnog delovanja u opštinama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook