Štete ogromne zbog loše organizovane protivgradne zaštite

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 04. 2019. | Komentara: 0

Štete ogromne zbog loše organizovane protivgradne zaštite

Novi Sad, 06. april - Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na veoma loše stanje sistema protivgradne odbrane u našoj zemlji. Sezona odbrane od grada počinje za nešto više od nedelju dana i, kao i svake godine, mediji su puni informacija o snabdevanju protivgradnih stanica raketama. Nažalost, i pored učestalih medijskih primopredaja raketa, poljoprivredni proizvođače svake godine trpe ogromne štete od grada. Štete se mere milijardama dinara, što predstavlja veliki udar na celokupnu privredu Srbiji, jer se zna da veliki deo našeg bruto domaćeg proizvoda dolazi baš iz poljoprivredne proizvodnje. 

LSV

Za odbranu pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 1,8 miliona u AP Vojvodini, potrebno je oko 25.000 raketa. Procene su da naš sistem protivgradne zaštite raspolaže sa oko 35% od potreba za raketama. Nedavno je i Državna revizorska agencija ukazala da je sistem protivgradne zaštite nedovoljno kvalitetan. 

Značajan problem predstavlja manjak raketa, njihova loša distribucija, ali i neadekvatno održavanje lansirnih stanica. 

LSV smatra da je poseban problem obučenosti i finansijske nemotivisanosti strelaca na stanicama. 

Iz svega ovog proizilazi da je potrebno doneti nov zakonski okvir kojim bi sistem zaštite od grada bio unapređen. Potrebno je mnogo jasnije regulisati ulogu AP Vojvodine i lokalnih samouprava u sistemu. Rešenja koja su bila na snazi u vreme SFRJ mogu biti dobra osnova za donošenje dobrih rešenja. 

Ogromne štete na poljoprivrednim imanjima signal su da se nešto mora uraditi. 
Sistem je loš i potrebno ga je unaprediti!  

Jovan Aksentijević
Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook