Stojšić: Javna preduzeća u Srbiji su Bermudski trougao

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 03. 12. 2012. | Komentara: 0

Stojšić: Javna preduzeća u Srbiji su Bermudski trougao

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podnela je nekoliko amandmana na Predlog zakona o javnim preduzećima, jer su javna preduzeća, po broju zaposlenih, prihodima i ukupnoj aktivi najveći problem u srpskoj ekonomiji. To je nekakva crna kutija, Bermudski trougao.

LSV

U javnom preduzećima nestaju sredstva, bageri, imovina, a način kojim se rukovodi tim sektorom je zabrinjavajući – rekao je danas u Skupštini Srbije narodni poslanik LSV Đorđe Stojšić.
 
Sudbina NIS-a bi mogla da zadesi još neko preduzeće
 
On je, u toku rasprave o Predlogu zakona o javnim preduzećima istakao da je privatizacija po sveku cenu loša odluka, jer nije svaka država loš privrednik, već je samo loša država loš privrednik. Stojšić je naveo primer da je u razvijenim, zapadnim zemljama država manjinski vlasnik javnih preduzeća, ali da ima tzv. zlatnu akciju, da ta preduzeća posluju tržišno i izuzetno dobro. Nažalost, to kod nas nije slučaj.
 
- Mislim da je izuzetno važno da se pokuša da se u ovaj sektor uvede red iz mnogo važnijeg razloga. Na primer, za brzopletu privatizaciju NIS-a, koja se desila na vrlo čudan način, jedan od ključnih argumenata je bio da je to ogromno preduzeće, neracionalno, da je nemoguće da ono posluje profitabilno, te ga moramo brže-bolje privatizovati. Mislim da bi se slična stvar desila ili će se desiti sa javnim preduzećima koja bi kod nas mogla da posluju pozitivno i mnogo bolje nego sada – upozorio je Stojšić. On je dodao i da je u normalnom ekonomskom sistemu potpuno nemoguće ono što je kod nas realnost – da su javna preduzeća monopolisti, a da rade sa gubicima. Kako je rekao, ta preduzeća ne posluju tržišno, subvencionišu privatni sektor jer javne nabavke ne funkcionišu.
 
Politički projekti i socijalne institucije
 
Stojšić je naglasio da su javna preduzeća u velikoj meri politički projekti i socijalne institucije, a projekti u koje ulažu su obično praćeni nekim političkim motivima.
 
- Intenciju da se sprovede profesionalizacija, departizacija i korporatizacija i da se uvede neko tržišno poslovanje bismo svakao pozitivno ocenili, ukoliko bi ovaj zakon počeo da se primenjuje u izboru novih rukovodilaca u svim javnim preduzećima. Međutim, koliko vidim, to se neće desiti. Na neki način, stanje se zamrzava, a izbor koji je predviđen zakonom o javnim preduzećima će dočekati neki novi izbor direktora i nadzorni odbori – istakao je on.
 
Stojšić je sugerisao i da bi izbor direktora javnih preduzeća treba da bude vođen njegovim radnim iskustvom i rezultatima koje je postigao. Takođe, dodao je, komisiju za izbor direktora ne bi smela da formira vlada, kako je predviđeno, jer se onda neće izbeći depolitizacija. Kako je naveo, ni razrešenje direktora od strane ministra ne bi smelo da se dogodi, jer je lokalna samouprava ta koja je postavila direktore lokalnih javnih preduzeća, pa bi ona trebala da preuzme političku odgovornost za njega. Stojšić je dodao je i da je upitno da li će, ako se bude primenjivao ovaj zakon, postojati dovoljan broj adekvatnih ljudi koji če biti članovi nadzornih odbora. On je naveo i da bi tržišno poslovanje mnogo stvari rešilo, te bi građani mogli da ulažu u neke acije preduzeća.
 
Osmisliti program prekvalifikacije za zaposlene
 
Kada je u pitanju Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Stojšić je naveo da ne postoji razlog za ograničavanje poslovanja između privatnih firmi, kad već postoji Zakon o obligacionim odnosima. On je istakao da će ovaj predlog dati rezultate u državnom sektoru, dok će privatni sigurno naći način da zaobiđe ovakve mere. Istakao je da je nelikvidnost naše privrede uslovljena monetarnom, fiskalnom politikom, niskim nivoom industrijske proizvodnje, kao i da je jedan od razloga to što je cela privreda prezadužena i prekapitalizovana.
 
Izmene zakona o privatizaciji su, prema rečima narodnog poslanika Đorđa Stojšića produženje roka za izlaženje preduzeća iz restrukturiranja, koje je na neki način simulirani stečaj. Napomenuo je da bi svrsishodnije bilo osmisliti neki program za zaposlene, kao što je prekvalifikacija. Kada je u pitanju Predlog zakona o poreskoj amnestiji Stojšić je naglasio da će neki nezasluženo dobiti dodatne rokove, te da takav predlog nije pošten prema onima koji su uredno izmirivali svoje poreske obaveze. Ipak, naglasio je, i to je bolje nego da velik broj preduzeća ostane blokiran. On je istakao da će poslanička grupa LSV podržati Izmene zakona o deviznom poslovanju, što će Srbiju uvesti u svetsku on-line zajednicu. Kako je rekao, to će u najvećoj meri doprineti radu malih i srednjih preduzeća.
 
(BILSV, 03.12.2012)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook