Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 06. 2012. | Komentara: 0

Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

NOVI SAD - Uoči parlamentarnih izbora najavljivano je da će u budućem sazivu Republičkog parlamenta trećina poslanika biti žene, javlja RTS i konstatuje da je, nakon što su mandati podeljeni, jasno da će ih u poslaničkim klupama ipak biti manje.

Aleksandra Jerkov

Kako se navodi, Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa da ženu koja ode iz parlamenta nasledi žena, već prvi slobodan kandidat sa liste. Povećanje broja žena na izbornim listama zatražile su amandmanom prošle godine poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i Olena Papuga, kako bi u parlamentu bilo 30 odsto žena.

- To pokazuje da iako postoje zakonski okviri, iako postoje kvote iako postoje norme, stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama da ih postave na mesta odlučivanja i da očigledno nalaze način da se bore da zaista u našim skupštinama na svim nivoima i imamo faktički trećinu žena - smatra Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 12.06.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook