Studenti po starom programu žrtve lošeg obrazovnog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 28. 08. 2019. | Komentara: 0

Studenti po starom programu žrtve lošeg obrazovnog sistema

Novi Sad, 28. avgust 2019 - Kao i svake godine, što se više približava početak života u kampusima, postavlja se pitanje šta sa studentima koji su studije počeli po starom programu.

Situacija u kojoj je 30. septembar ove godine postavljen kao poslednji rok za završetak studija bez predloženog alternativnog rešenja nije najbolji scenario za nekoliko hiljada studenata koji su po ovom programu upisali svoje studije.

LSV

Kalkulacije u medijima koje plasiraju resorni ministar i prorektor za nastavu mogu dovesti u zabludu, sa rezultatom koji odgovara samo određenom broju.
Veliki broj studenata koji su školovanje započeli po takozvanom „starom programu”, kasnije su iz egzistencijalnih razloga zasnovali radni odnos ili osnovali porodicu, zbog čega je rad, porodica i studiranje kombinacija koja troši nesrazmerno mnogo vremena na štetu učenja.

Ipak, za sve vreme odlaganja završetka studija, moralo se pristupiti ovom pitanju odgovornije – ponuditi rešenje koje neće nikog oštetiti niti umanjiti broj položenih ispita, odnosno osvojenih bodova prilikom studija do datog termina.

Fakulteti, kao ni Ministarstvo prosvete i nauke nisu do sada predložili rešenje koje bi moglo nadoknaditi izgubljeno vreme i priznati osvojen broj bodova, u šta bi trebalo da su uračunati svi položeni ispiti.

Odgovornost za sadašnju situaciju podjednako snose studenti, univerziteti i Ministarstvo, jer studiranje traje oko osam godina, u roku studije završi tek svaki peti student, što je daleko više i duže od evropskog proseka. Studenti nisu motivisani, jer su otežavajuće okolnosti oko zaposlenja i budućnosti prilično demorališuće. Sa druge strane, reforma visokog obrazovanja nije do kraja izvršena, pa postoje predmeti koji prave probleme i čija je prohodnost mala. Potrebno je uraditi reformu planova i programa pojedinih predmeta na svim fakulteta.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u prethodnom periodu aktivno pratila sva pitanja koja je nametala ova tema, ukazujući na probleme i učestvujući u predlaganju rešenja. Namera nam je da to radimo i dalje, sa ciljem podrške sugrađanima i sugrađankama koji su budući akademski građani.
 
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook