Suficit budžeta važniji od interesa građanki i građana Srbije?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

Suficit budžeta važniji od interesa građanki i građana Srbije?

Novi Sad, 26. februar 2020 - Prošle nedelje je obeležen Dan socijalne pravde (20. februar) koji je u Srbiji dočekan sa nekoliko činjenica: oko 1.800.000 građanki i građana živi u riziku od siromaštva; socijalna pomoć iznosi oko 8.000 dinara mesečno, a korisnici je primaju svega 10 meseci godišnje; siva ekonomija cveta jer zbog socijalne pomoći ljudi prihvataju radna mesta i posao bez prijave poslodavca, te oko 10.000 građanki i građana radi bez uplaćenih poreza i doprinosa; zdravstveno osiguranje je nedostupno onima kojima je najpotrebnije, bez prijave prebivališta i ličnih dokumenata. 

LSV

Izrađena je Nacionalna strategija socijalne zaštite, koja je od strane civilnog sektora ocenjena kao „spisak lepih želja“, budući da su prioriteti koje su odredili predstavnici resornog Ministarstva selektivno izabrani. U procesu izrade Nacrta zakona izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, pomenut je netransparentan proces izrade, nedostaci i zamereno je nedovoljno učešće civilnog sektora u njegovim izmenama.

Sve ukazuje na izostanak mehanizama države da se pozabavi sve većim brojem korisnika materijalne pomoći, korisnika usluga Narodne kuhinje ili rešavanjem pitanja zdravstvene zaštite. 

Poslednji primer u nemarnom odnosu države prema korisnicima usluga socijalne i zdravstvene zaštite, bila je najava da će u Predlogu izmena Zakona o igrama na sreću biti izuzeta obaveza o raspoređivanju profita u korist organizacija koji pomažu osobama sa invaliditetom, čime je postojao rizik urušavanja postojećeg nivoa prava osoba sa invaliditetom, koji je garantovan Ustavom i međunarodnim konvencijama. 

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine su podneli amandman na Predlog zakona o igrama na sreću, u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije. Organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, kao neprofitne socio-humanitarne organizacije, koje su zastupnici prava i interesa osoba sa invaliditetom svih kategorija, kao i njihovih pravnih zastupnika, predstavljaju posrednike u rešavanju mnogih problema sa kojima se suočava njihovo članstvo. Sredstva koja se slivaju u državni budžet od prihoda igara na sreću predstavljaju glavnu budžetsku liniju finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom. Ovaj vid finansiranja je glavni domaći izvor sticanja sredstava sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Na ovaj način su finansirani i razvijani servisi podrške, uklanjane su barijere, podsticana je socijalna inkluzija, jačaju se kapaciteti organizacija, ali i stvaraju jednake mogućnosti za ravnopravno učešće svih organizacija. Izdvajanje iz prihoda od lutrijskih sredstava, obezbeđuje se, pre svega, rad Crvenog krsta, organizacije osoba sa invaliditetom koje za cilj imaju unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja sa invaliditetom, finansira se rad ustanova socijalne zaštite, lokalne samouprave, sport i omladina, ali i lečenje retkih bolesti. 

Ove oblasti su izuzetno zavisne od sredstava koje država opredeli, te je od izuzetne važnosti da se zadrže u Zakonu o igrama na sreću, kako bi se obezbedilo poštovanje obaveza preuzetih međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija ratifikovala i usvojila, sa ciljem ostvarivanja međunarodno preuzetih obaveza. 

Sekretarka Političkog saveta 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana Pataki  Saopštenja | Ponedeljak, 06. 04. 2020. | Komentara: 0

Đurišić: Spisak svih donacija objaviti na zvaničnom sajtu Vlade

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, insistira da Vlada Srbije, na svom zvaničnom sajtu ili na drugi pogodan način, objavi spisak i vrednost donacija dobijenih od mnogobrojnih država i medjunarodnih organizacija kao podrška u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i pregled onoga što je država kupila.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 04. 2020. | Komentara: 0

Hitno obezbediti građanima Zrenjanina vodu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije kritikuje neodgovorno ponašanje predstavnika zrenjaninske vlasti tokom izuzetno teškog perioda za sve naše sugrađane izazvanog pandemijom koronavirusa. 
Saopštenja | Nedelja, 05. 04. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front osuđuje hapšenje poljoprivrednika u Silbašu

Vojvođanski front osuđuje hapšenje i kažnjavanje mladog poljoprivrednika iz mesta Slilbaš u opštini Bačka Palanka. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook