Svakodnevni život najveći "neprijatelj" trudnicama i porodiljama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 07. 08. 2019. | Komentara: 0

Svakodnevni život najveći "neprijatelj" trudnicama i porodiljama

Novi Sad, 07. avgust 2019 - Nakon postavljenog poslaničkog pitanja na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, usledio je odgovor iz Kabineta ministra bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku. U njemu se između ostalog navodi nekoliko nelogičnosti za koje državna administracija verujem smatra, da ćemo poverovati slepo i dozvoliti da se mirno i bez pobune čekaju rokovi predviđeni odgovorima.

LSV

Da li ministarka zna da je prosek obračunatih plata produžen sa 12 na 18 meseci, a za svaki mesec u kom trudnica, odnosno porodilja nema radnog staža – računa se 0 (slovima nula) dinara – što značajno umanjuje kućni budžet, potrošačku korpu i standard građana i građanki Srbije?

Tako je pomenuto da je „život demantovao zakonodavca u pogledu pojedinih kategorija žena koje su novim rešenjem dobile manju nadoknadu, a takođe u situaciji gornjeg limita finansijske nadoknade“. Da li je ministarka svesna koliko ova konstatacija vređa sve žene, koje su u prvim mesecima porodiljskog odsustva vezane uz svoje bebe, a primaju naknadu koja je višestruko manja ili ograničena „demantom zakonodavca“ užasno lošim rešenjem? Zakon treba da bude pravni okvir unutar kog se primenjuju pozitivna rešenja, ne da bude usvojen kao greška i kažnjava sve na koje se primenjuje. Najznačajnije od svih pitanja je, šta će biti sa ženama nakon ispravljanja propusta koje ovaj Zakon nosi. Ko će im i da li će uopšte nadoknaditi razliku u zaradama za koje su oštećene sve vreme važenja ove verzije Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom?

Pravdajući se širinom koju ova verzija Zakona pokriva, mora se napomenuti roditeljski dodatak koji „nikad nije bio na višem nivou“, kao i proširenje broja žena koje su ostvarile pravo na porodiljsko odsustvo: žene koje rade po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, autorskih ugovora o delu proširuju krug korisnica u kvantitativnom, ne nužno u kvalitativnom smislu.

- Žene preduzetnice koje rode treće dete, uskraćene su za godinu dana trajanja porodiljskog, uprkos uplaćenim porezima i doprinosima tokom rada, oni im se ne isplaćuju za period porodiljskog odsustva.

- Ženama koje su ostvarile prosek viši od tri prosečne zarade, taj novac im je oduzet bez obrazloženja da li će i kada biti vraćen...

- Pomenute „žene na selu“ koje po prvi put ostvaruju pravo na porodiljsku naknadu, moraju biti registrovane kao vlasnice poljoprivrednog gazdinstva – najmanje dve godine, što je još duži vremenski period od ranije pomenutih 18 meseci, koji se uzimaju za prosek isplate porodiljske naknade. Koliko žena poznajete koje na svom imenu imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, trudne su ili imaju malu bebu? Kako rade, ko im uplaćuje poreze i doprinose, ako same ne mogu?

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da korekcije zakona budu u što kraćem vremenskom periodu, jer trudnice, porodilje i porodice sa malom decom niko ne pita kako da izdrže do „jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije“.

Ovu priliku koristim i da pozovem sve predstavnice i predstavnike organizacija civilnog društva iz ove oblasti da svoje predloge izmena Zakona pošalju direktno, za slučaj da radna grupa na čelu sa predsednicom Vlade Republike Srbije, ne „zaboravi“ da ih pozove na neku od narednih sednica. Ovo bi bio siguran način da kroz amandmane narodnog poslanika, utičemo da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i tako kvalitativno poboljša život porodicama sa malom decom.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga

 




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook