Tepić i Devenport o evrointegracijama i regionalnoj saradnji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 24. 08. 2016. | Komentara: 0

Tepić i Devenport o evrointegracijama i regionalnoj saradnji

BEOGRAD - Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. ambasadorom Majklom Davenportom o aktuelnoj situaciji u vezi sa pregovorima Srbije i Evropske unije, predstojećim aktivnostima Odbora za evropske integracije i nastavku saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.
 
LSV 
 
Ona je tom prilikom ukazala na dobro definisanu ulogu Narodne skupštine, Odbora za evropske integracije i nadležnih skupštinskih radnih tela u procesu razmatranja predloga pregovaračkih pozicija, u Rezoluciji i Odluci Odbora o primeni Rezolucije o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora Srbije i Evropske unije, uspostavljenim konsultativnim mehanizmom sa radnim grupama Nacionalnog konventa o EU i organizacijama civilnog društva i dodala da kroz parlamentarnu diplomatiju uvek postoji prostor za intenzivniju i sadržajnu saradnju. Ona je naglasila da je Republici Srbiji mesto u porodici evropskih naroda, i da je to njeno prirodno okruženje.

Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlja samo tehnički izazov, već i izazov usaglašavanja političkih stavova svih država članica Evropske unije. Davenport je istakao da se krajem oktobra očekuje godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora, a da je Delegacija prikupila komentare Vlade, zemalja članica Evropske unije i nevladinih organizacija, i dodao da će Izveštaj biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje. 

Tepić je predočila buduće aktivnosti Odbora za evropske integracije i sastanaka koje će održati u narednom periodu. Predsednica Odbora je istakla da je regionalna saradnja jedan od glavnih zadataka kojim će se Odbor baviti i najavila bilateralne sastanke sa resornim odborima zemalja regiona. Ona je izrazila uverenje da će se verbalne tenzije između Republike Hrvatske i Republike Srbije smiriti, i naglasila da samo zajednički možemo sačuvati i izgraditi region mira, bezbednosti, stabilnosti i razvoja. Podsetila je da je prva saradnja, nakon sukoba sa početka devedesetih godina, između naše zemlje i Republike Hrvatske potekla između AP Vojvodine i Istarske županije, na inicijativu Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i izrazila zadovoljstvo povodom veoma aktivne i sadržajne prekogranične saradnje dveju zemalja.
 
(BILSV, 24. 08. 2016)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook