Tepić: Kako je trošen kredit UAE iz 2014. godine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 26. 10. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Kako je trošen kredit UAE iz 2014. godine?

BEOGRAD – Liga socijaldemokata Vojvodine ne može da prihvati da narodni poslanici, koji danas raspravljaju o potvrđivanju pet kredita, među kojima je i kredit od milijardu dolara Fonda za razvoj Abu Dabija, za otplatu prispelih dugovanja, nisu dobili na uvid strukturu trošenja tih sredstava, istakla je danas narodna poslanica LSV Marinika Tepić. Tokom rasprave u Narodnoj skupštini, ona je ukazala da je 2014. godine, kada je takođe uziman kredit od UAE, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković govorila da će se formirati posebno kontrolno telo koje će nadzirati trošenje sredstava iz tog kredita, ali da do danas nije poznato da li je takvo telo oformljeno, do kojih je zaključaka došlo i postoji li neki izveštaj o tome. Dodala je da se danas ponovo isti argumenti daju za uzimanje novog kredita.

LSV
 
– Moram priznati da nas iznenađuje to što nismo dobili mnogo precizniju strukturu trošenja ovih sredstava. Očekivali smo mnogo detaljniji plan, odnosno apsolutno detaljan plan o tome kako će se ova sredstva trošiti – rekla je Tepić. Nakon što joj je ministar odgovorio da takvo kontrolno telo za kredit iz 2014. godine nije formirano, ali da će kroz završni račun poslanici biti upoznati sa tim gde su sredstva od ovog kredita utrošena, poslanica LSV je rekla da ju je ta vest obradovala. 
 
Kredit nije poklon
 
Upozorila je ipak da poslanici vrlo dobro znaju razliku između kredita i poklona, te da kredit iz UAE nije poklon kako ga predstavljaju ministri, a istakla je i da, iako zajmodavca ne zanima na šta će ova sredstva biti utrošena, to mora da zanima zajmoprimca, jer će građani biti ti koji će vraćati iznos ovog zaduženja. Podsetila je i da se sredstva koja se povlače iz Evropske unije „debelo“ pravdaju složenim procedurama. 
 
– Kao što vidimo u ovom slučaju to nije slučaj, odnosno zajmodavac nije uopšte zainteresovan da zna i ne tiče ga se kako će se ovaj novac trošiti. Ne razumemo da sa naše strane to nije mnogo detaljnije i preciznije objašnjeno. Naprosto, smatramo da je jedan mnogo pregledniji i strukturalni sadržaj planiranja trošenja ovog zajma u vrednosti od milijardu dolara bio neophodan da bi smo i mi krajnje ozbiljno poverovali u namere koje su ovde iznete, a ne kažem da se svede na ono što je ministarka Mihajlović juče pokušala da demantuje, da se neće raditi na „majke mi“ – rekla je Tepić i zapitala ministra Dušana Vujovića kakav je stav Međunarodnog monetarnog fonda po pitanju ovakvih zaduženja.
 
O čemu sme da se govori
 
Raspravu Marinike Tepić obeležila je i polemika a predsedavajućim Veroljubom Arsićem, koji ju je prekinuo dok je kritikovala raniji nastup ministra Ivice Dačića. Na preporuku da o Dačiću govori kada on bude tu, Marinika Tepić je rekla da ne može ona da usklađuje svoje vreme sa ministrom, te da od deset časova jutros strpljivo čeka da dobije reč. 
 
– Ono što je za nas ligaše bilo nedopustivo, jeste takođe, kao što su mnoge kolege primetile, način i ton kojim se on obraća narodnim poslanicima i to, da je on takav i da je to njegov manir, je takođe neprihvatljivo. Možda smo i mi u drugim okolnostima takvi, pa se na ovom mestu privedemo redu i ponašamo se onako kako smatramo da je pristojno – rekla je ona. Poslanica LSV je kritikovala Dačića zbog toga što je govorio da niko njemu neće da „soli pamet“ o tome kako treba da se ponaša u procesu dijaloga i brani stavove Srbije. 
 
– Ministar Dačić i bilo ko od ministara ne može da se obraća narodnim poslanicima na taj način i ne može da nama priča posle 25 godina kako je teško voditi dijalog i kako je svo svoje radno vreme upregao na tako teškom zadatku – navela je ona ukazujući da LSV decenijama poziva na dijalog, a ne zvecka oružjem.
 
– A cena koju smo zbog svega toga platili, zbog ratnog huškanja, zveckanja oružjem i tako dalje, između ostalog, je cena koju plaćamo i danas – istakla je ona. 
 
Polemika s Dačićem
 
Nakon što se Ivica Dačić vratio u parlament i kazao da su ni druge stranke na političkoj sceni nisu imale blage tonove, te istakao da je „Čanak govorio da će vešati ljude na Terazijama“, a „pre neki dan je bio na sudu zbog tuče“, Tepić je istakla da su možda to najveći gresi Nenada Čanka, ali da on nikoga nije zavio u crno, niti je neko život izgubio zbog njegove politike, naprotiv.  
 
- A da je bilo pameti i predlog Nenada Čanka da se sprovede Zakon o lustraciji mi danas ne bismo imali situaciju u kojoj su ponovo donosioci odluka oni koji su ovu zemlju zavili u crno – istakla je Tepić.
 
Na drugu repliku Dačića u kojoj je takođe napadao LSV i njenog lidera Nenada Čanka, Marinika Tepić je odgovorila da razume da Dačić nema gde da iznese sve što na ovaj način iznosi, jer su njegovi poslovi i odnosi s javnošću vrlo suženi u ovoj Vladi i da, kad god izleti iz tog okvira, sutradan dobije lekciju.
– Ja potpuno razumem da je ovo jedan poligon koji Vi koristite za sve te frustracije, rekla bih, vrlo odgovorno stojeći iza tog termina, ali vas molim da to više ne činite – rekla je poslanica LSV. Ona je ukazala da šta god rekao Ivica Dačić činjenice svi dobro znaju.

(BILSV, 26. 10. 2016)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook