Tomislav Nikolić je gubitnik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 13. 05. 2012. | Komentara: 1

Tomislav Nikolić je gubitnik

NOVI SAD – Indikativno je da su priču o krađi izbora Nikolić i Vučić plasirali tek nakon što je saopšteno da su se DS i SPS dogovorili o formiranju nove vlade i o podršci Tadiću u drugom krugu, ukazao je u intervjuu „Dnevniku” lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad Canak

– Kada im je postalo jasno da neće biti vlast, kao i da Toma može samo da sanja o pobedi u drugom krugu, uhvatila ih je panika. Jer, svesni su da će SNS, s obzirom na činjenicu da to zapravo i nije stranka već interesna organizacija, pući poput mehura od sapunice. A u takvim uslovima se povlače i potpuno iracionalni potezi, kakav je, recimo, najava protesta u toku izbornog procesa, pa čak i mogućeg državnog udara – upozorio je Čanak.

Da li je ipak moguće da su se nečiji prsti našli u pekmezu?

– Potpuno je nerealno govoriti o tome da su protekli izbori pokradeni pored silnih kontrolora koje su sve liste i predsednički kandidati imali na biralištima. Svaki od tih kontrolora je potpisao zapisnik sa podacima o tome kako se na dotičnom biračkom mestu glasalo i dobio je kopiju tog zapisnika, te je u takvim uslovima zaista neozbiljno tvrditi da je SNS zakinut za 500.000 ili ne znam koliko glasova. To što su naprednjaci pokazali znatno slabiji rezultat no što su očekivali samo je dokaz da, uprkos izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, građani Srbije naprosto nisu bili spremni da poveruju u somnabuliju da Nikolić i Vučić mogu biti nosioci promena.

To što se u optužbama naprednjaka SPS nije puno pominjao kao akter izborne krađe, iako je duplirao rezultat sa prethodnih izbora, analitičari tumače kao nadu SNS-a da socijaliste ipak mogu „prevesti na svoju stranu”?
– Naravno da Nikolić i Vučić ne smeju da zatvaraju jedina vrata koja bi ih možda mogla dovesti do vlasti. Međutim, samo je, mislim, pitanje kada će provala njihovog gneva krenuti i na tu stranu, jer Socijalistička partija Srbije je, čini mi se, čvrsto odlučila da ostane na proevropskom putu. I moram priznati da strahujem dokle sve u tom očaju Nikolić i Vučić mogu da dobace. Otuda i njihove priče o nekom novom 5. oktobru, pri čemu namerno zaboravljaju da je 5. oktobar bio odbrana izbornog rezultata, a ne njegovo prekrajanje, što je cilj ovog destruktivnog dvojca.

Kakve mogu biti posledice protesta koje najavljuje SNS?
– Radi se o veoma opasnoj priči, jer ako bi došlo do protesta većih razmera u toku izbornog procesa, konflikti su neminovni. No, čini mi se da Tomislav Nikolić nije svestan da na ovaj način samo pokazuje i dokazuje da mu uopšte nije bitna stabilnost države, nego isključivo vlast. A ništa manje nije strašno i ako na ovaj način „samo” priprema alibi za četvrti uzastopni izborni poraz. Baš kao što Vučiću ogorčenost što ga je Đilas demolirao u Beogradu ne može biti opravdanje za guranje Srbije u blato. Nažalost, već smo nekoliko puta bili svedoci da Nikolić iz jedne greške hrli u drugu, od najave „nikad viđenog mitinga” koji se sveo na sedenje na stiroporu, preko štrajka glađu i žeđu pretvorenog u „pojačan post”, pa do milionskih tužbi protiv medija koji su se drznuli da ga pitaju za akademski put i kolege sa studija. Tomislav Nikolić je gubitnik, ali to bi bio samo njegov problem da se prilikom svakog poraza ne ponaša kao grogiran bokser u radnji s kineskim porcelanom.

Ipak, ne tvrdi samo SNS da je bilo izborne krađe; o tome govori i Ištvan Pastor, optužujući upravo Ligu da je odgovorna što je iz portfelja SVM-a „nestalo” više od 30.000 glasova?
–  Najpre, Ištvan Pastor, koji je izgovorio tu laž, za to će ići na sud. Aman, pa kako je moguće da LSV tako nešto uradi kada je SVM na svakom biračkom mestu imao svoje članove biračkih odbora koji su potpisali zapisnike. Kako je moguće da LSV tako nešto uradi kada su u Republičkoj izbornoj komisiji članovi SVM-a potpisali zapisnik i potvrdili konačne izborne rezultate. Naravno da je u pitanju samo pokušaj lidera SVM-a da sebi i pristalicama stranke objasni loše rezultate tamo gde su mislili da su jaki – ali, bogami, neće to moći preko naših leđa. Nismo mi krivi što većina građana mađarske nacionalnosti ne veruje Ištvanu Pastoru. Inače, potpuno je besmisleno nastupiti s tezom da nije moguće na predsedničkim izborima dobiti jedan broj glasova, a na republičkim ili pokrajinskim sasvim drugačiji. Pa Liga je 2008. u Subotici dobili na pokrajinskim izborima tri puta više glasova nego na lokalnim. U Vojvodini se ne glasa po automatizmu!

Može li ovaj konfikt da utiče na buduću saradnju LSV i SVM?
– Moraćemo ozbiljno o tome da razgovaramo. Ali to sve ostavljamo za dane posle 20. maja, jer sada je najvažnije da Boris Tadić potvrdi svoju pobedu na predsedničkim izborima, kao i da na većinskim izborima u Vojvodini, na kojima se bira još 60 poslanika, proevropske snage ostvare najbolji mogući rezultat.

Da li će u tom drugom krugu Liga podržati predstavnike SVM-a, odnosno URS-a i SPS-a ako su naspram njih naprednjaci?
– Apsolutno! To je sasvim jasno. Naši birači moraju glasati za boljitak Vojvodine, a to bez izuzetka znači protiv kandidata SNS.

Da li je za LSV prihvatljivo da Ivica Dačić bude novi premijer?

– Kao najveća stranka u našem partnerstvu, DS je taj koji je obavezan da obavi razgovore sa onima s kojima će stvarati parlamentarnu većinu. Međutim, činjenica je da se o premijerskoj poziciji objektivno ipak ne može razgovarati pre 20. maja. Jer, od rezultata drugog kruga i toga ko će biti predsednik Srbije u potpunosti zavisi način formiranja nove državne administracije.

(Dnevnik, 13.05.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook