U Budimpešti otkrivena pomen tabla žrtvama Racije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 01. 2012. | Komentara: 0

U Budimpešti otkrivena pomen tabla žrtvama Racije

BUDIMPEŠTA - Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović prisustvovao je danas Komemorativnoj sednici u Muzeju holokausta u Budimpešti, održane povodom obeležavanja 70. godina od Novosadske racije.

Aleksandar Jovanovic

U okviru Komemoratvine sednice, u dvorištu Muzeja holokausta danas je otkrivena pomen tabla žrtvama Novosadske racije, a otvorena je i pomen izložba "Od večnog prijateljstva do narodnog suda", na kojoj je izložena istorijska građa o Novosadskoj raciji.

- Događaj koji se desio u Novom Sadu, od 21. do 23. januara 1942. godine, predstavlja jedan od najtragičnijih trenutaka u istoriji grada Novog Sada. U ta tri dana ubijeno je više od 3.400 ljudi, samo zato što nisu iste veroispovesti, iste nacije, iste ideologije. Tada se desio monstruozan čin, koji nikad ne možemo da zaboravimo i o kojem treba da razgovaramo - istakao je Jovanović na otkrivanju pomen-table.

Predsednik gradskog parlamenta dodao je da današnji skup u Budimpešti, govori u prilog tome da sve strane treba da razgovaraju i da "ovom događaju treba pristupiti naučno i istinito, objektivno", hronološki posmatrati događaje koji su bili pre i posle Racije.

- Pozdravljam postavljanje pomen table, jer mislim da ovakvi skupovi jesu jasan pokazatelj da se želi sarađivati, što jeste jedini i najbolji način kako se istorija može napisati istinitim slovima - istakao je Jovanović.

Na pomen-tabli piše: "Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika. Većina žrtava su bili Srbi. Večno su ugašeni životi i više od 700 Jevreja. Sud generalštaba pozvao je na odgovornost počinioce 1943. godine. U spomen žrtvama na 70. godišnjicu Racije, s pijetetom podignuta od Ministarstva pravosuđa".

U okviru Komemorativne sednice održano je i niz predavanja istoričara i arhivista na temu Novosadske racije i okupacije Vojvodine u Drugom svetskom ratu. Pored predsednika Skupštine grada, Komemorativnoj sednici prisustvovali su i delegacije Istorijskog arhiva grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.

(BILSV, 20.01.2012.)



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook