U Vojvodinu se vraća svaki šesti dinar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 30. 03. 2012. | Komentara: 0

U Vojvodinu se vraća svaki šesti dinar

NOVI SAD – Vojvođanska administracija ne može da isplati nagomilane dugove izvođačima radova, jer novac ne stiže iz republičke administracije, a Vojvodina nema izvorne prihode pa ne može sama da stvori novac, već zavisi isključivo od Republike, ocenila je sinoć portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

U emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, u kojoj je gostovala sa funkcionerom Srpske radikalne stranke Miloradom Mirčićem, Jerkova je podsetila da se dug Vojvodini u prethodnim godinama toliko nagomilao da je pokrajinska administracija sama mogla da kupu Naftnu industriju Srbije.
– Radi se o sprovođenju zakona što je mnogo ozbiljniji problem od finansiranja AP Vojvodine i radi se, konkretno, i to mogu javno da kažem, o pasivnosti vojvođanske administracije koja te pare ne potražuje od Srbije – upozorila je ona.

Vojvođani loše žive

Aleksandra Jerkov je istakla i da se u Vojvodini danas živi lošije nego kada je imala autonomiju, navodeći da  istovremeno u Beogradu danas postoji 15 magnetnih rezonanci, a u Vojvodini dve, te da Beograd ima 27 odsto veći budžet nego cela Vojvodina.
– Činjenica jeste da je u vreme kada je Vojvodina imala svoju autonomiju, ona raspolagala sa 90 odsto novca koji se u njoj zaradi, a danas se vraća sedam odsto, što je praktično svaki šesti dinar koji se zaradi u Vojvodini. E, to je nešto na šta mi nećemo da pristanemo. Da li nas to čini separatistima? Ne, ne čini nas separatistima – kazala je Jerkova. Dodala je da su Vojvođani dokazali da su vrlo lojalni Republici Srbije, između ostalog i time što su najbolje platiše računa u državi. Problem je, rekla je Jerkova, malo nadležnosti koje vlast u Vojvodini ima zahvaljujući Ustavu Republike Srbije koji je loš i koji, navodi ona, čak ni ne kaže ko je dužan da obezbedi ustavom određenih sedam odsto za Vojvodinu.
– Nezadovoljni smo u nekom momentu radom naših koalicionih partnera u Pokrajini, ali samo u onom delu da se moglo uraditi mnogo više da je pristup bio prema republičkoj vladi agresivniji, odlučniji i energičniji – navela je ona dodajući da se i pored toga što je urađeno mnogo, moglo još više.

Sadržina važnija od naziva

Komentarišući najnovije zahteve za federalizacijom Srbije i stvaranjem Republike Vojvodine, Jerkova je podsetila da takav zahtev datira još iz 1999. godine, kada je predloženo da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode, imovinu garantovanu Ustavom, te da cela Srbija bude organizovana na takav način.
– To je bio naš način da predložimo da se spreči i otcepljenje Kosova i sve ono što je usledilo – navela je ona dodajući da Liga i danas zahteva tih pet stvari za Vojvodinu. Kada je u pitanju najavljena Četvrta vojvođanska konvencija, Aleksandra Jerkov je ponovila da LSV niti ima veze sa njenom organizacijom, niti će u njoj učestvovati.
– Ono što je ostalo iz našeg izvornog programa i ono što ne menjamo već 22  godine, su tih pet stvari koje zahtevamo za Vojvodinu, jer smo ubeđeni da je to jedini način da građani Vojvodine žive onako kako zaslužuju da žive. Da li će se to zvati republika, autonoma pokrajina, kanton, županija, bilo kako, region, to je manje bitno. Važnija je mnogo suština te autonomije, nego formalni naziv tog entiteta koji bi postojao u okviru Republike Srbije – rekla je ona. Dodala je da bi, ukoliko bi sadržina najnovijih zahteva za federalizacijom bila takva, onda bi se LSV sa tim složila, ali da iz navedenog predloga nije jasno o čemu se radi.

Tužba iz vremena radikala

Govoreći o stanju u Novom Sadu, Aleksandra Jerkov je podsetila da je iz vremena radikalske vladavine Novom Sadu ostala tužba u visini od 100 miliona evra zbog lošeg ugovora koji je tada napravljen.
– To je možda stvar koju će grad morati da plati, a 100 miliona evra je 20 hiljada novih radnih mesta. Eto koliko vaša četvorogodišnja vlast može koštati naš grad – rekla je ona Mirčiću. Dodala je i da se aktuelna koalicija prilikom preuzimanja vlasti 2008. godine susrela sa javnim preduzećima koja su bila upropašćena i u minusima, navodeći i da je u mandatu radikala bilo enormnog zapošljavanja u njima. A komentarišući Mirčićevu opasku o tome da ideja Velike Srbije nikome nije nanela štetu niti zlo, Jerkova je podsetila da zbog tog sna o Velikoj Srbiji mnoge majke 20 godina ne peru drugu odeću osim crnine.
 – Ovim što ste sada rekli čak bi mogli i nadležni organi da se pozabave – istakla je ona. Jerkova je podsetila da su politiku Velike Srbije obeležili ratovi, genocid i proterivanje, kao i propale sudbine i milioni ljudi kojima su upropašteni životi.

(BILSV, 30. 03. 2012.)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook