Ubrzati donošenje zakona o klimatskim promenama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 23. 01. 2018. | Komentara: 0

Ubrzati donošenje zakona o klimatskim promenama

Novi Sad, 23. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da bi ove godine, prema njegovoj najavi, trebalo da bude donet zakon o klimatskim promenama praćen akcionim planom kojim će se odrediti ko i šta treba da radi u borbi protiv klimatskih promena u našoj zemlji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata upozoravala na to da Republika Srbija nema vremena da još čeka na usvajanje strateškog dokumenta u borbi protiv klimatskih promena, bilo da on bude u formi zakona kao što je najavio ministar Goran Trivan, ili nacionalne strategije o klimatskim promenama na kojoj se radilo od 2014. i koja je najavljivana prethodnih nekoliko godina.

Suša koja je letos zadesila našu zemlju, kao i nedavne poplave, velika su opomena da država hitno mora usvojiti takav dokument i krenuti u njegovu implementaciju.

Negativni efekti porasta temperatura širom sveta su prisutni u svim oblastima, počev od poljoprivrede i vodoprivrede ili šumarstva, do dostupnosti hrane i vode i uticaja na zdravlje ljudi. Posledice najviše osećaju ugrožene grupe stanovništva: stariji, poljoprivrednici i siromašni i hronični bolesnici.

Trend rasta maksimalnih dnevnih temperatura, broja tropskih dana i noći, kao i značajne promene u godišnjoj raspodeli padavina, ukazuju na to da je promena klime uveliko prisutna i za očekivati je da se takav trend nastavi i tokom narednih godina.

Upravo zbog toga većina zemalja članica EU već ima, ne samo taj i takav dokument, nego i Strategiju adaptacije na klimatske promene, koja je usmerena na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.

Za razliku od njih, adaptacija naših građana, a naročito poljoprivrednika, na visoke temperature i dalje zavisi od njihovih ličnih sposobnosti i finansijskih mogućnosti.

Pozivamo ministra da, ako je Nacrt zakona zaista priveden kraju kao što je tvrdio krajem godine, ubrza njegovo usvajanje u parlamentu, ali i ostavi vreme za javni uvid i kvalitetnu javnu raspravu.

Iako su na tom poslu bili angažovani stručnjaci za koje smo uvereni da su ga uradili na najbolji način, budući da je reč o sistemskom i vrlo kompleksnom zakonu koji će iziskivati niz promena i finansijska sredstva koja se mere i milijardama evra, potrebno je ostaviti vreme da se o njemu izjasni i šira javnost.

Predsednica Stručnog saveta
za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook