Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 12. 01. 2019. | Komentara: 0

Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Novi Sad, 12. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova najvažnije pitanje koje naša država mora da reši.

Činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine samo dodatno komplikuje ionako složenu situaciju u našem regionu.

LSV

Bez sveobuhvatnog uređenja odnosa između Srbije i Kosova nemoguće je govoriti o ubrzanju evropskog puta Srbije. Zastoj u napretku naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda građana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija - Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu.

Na sto se moraju staviti i pitanja demokratizacije države koja podrazumevaju paket novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života. Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene. 

Konačno, Srbija mora učiniti puno toga kako bi na mnogo kvalitetniji način bio uređen politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti AP Vojvodine.

Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila.

LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima građana i građanki, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad ČanakSaopštenja | Četvrtak, 17. 01. 2019. | Komentara: 0

Zahvaljujući pravosuđu, paljenje ambasada sve veća sramota

Paljenjem ambasada februara 2008. godine, Republici Srbiji je naneta sramota pred svetom i pred sobom. Zahvaljujući našem pravosuđu, ta sramota je tokom ovih jedanaest godina sve veća.
Saopštenja | Sreda, 16. 01. 2019. | Komentara: 0

Srbiji ne treba klečanje pred Putinom, već EU alternative

Povodom sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke i opozicionog Saveza za Srbiju sa koje strane ulične barikade će se naći 17. januara.
Saopštenja | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Brojne nepravilnosti pred najavljene izbore za savete mesnih zajednica u opštini Šid

Odbonici Skupštine opštine Šid, na prvoj ovogodišnjoj sednici, doneli su novi Statut opštine koji je usledio nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Bitne izmene i dopune odnose se pre svega na ovlašćenja opštine u pogledu rada mesnih zajednica, kao i imenovanja Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook