Ucena države sramno krši ljudska prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 26. 12. 2018. | Komentara: 0

Ucena države sramno krši ljudska prava

Novi Sad, 26. decembar 2018 - Osim ugrožavanja prava trudnica i porodilja koje je Ministarstvo za rad oštetilo novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, jedna od kategorija oštećenih rešenjem Zakona su deca sa smetnjama u razvoju i nekim oblikom invaliditeta i njihovi roditelji. Liga socijaldemokrata Vojvodine je i ranije ukazivala na manjkavosti ovih rešenja koje predviđa Zakon, postavljala pitanja – ostajući bez odgovora, ali je ugrožavanje zdravlja i egzistencije porodice sraman čin od strane nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

LSV

Usloviti porodice da biraju između naknade za bolovanje roditelja, nasuprot naknadi za tuđu negu i pomoć na koju pravo ima dete je najbolji povod za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, budući da je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Konvencijom o pravima deteta i drugim dokumentima koja garantuju i štite ljudska prava.

Jedini odgovor nadležnog Ministarstva je formiranje Radne grupe za praćenje primene pomenutog Zakona, bez predloga konkretnih mera koje će ispraviti loša rešenja u Zakonu i nadoknaditi načinjene greške. Nije nikakvo opravdanje to što se ove dve vrste socijalnog davanja koje propisuje član 12. stav 7 Zakona „ukrštaju jer imaju isti cilj – brigu o detetu u okviru porodice i oba se plaćaju iz budžeta istom roditelju koji trenutno ne radi“, što je stav Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
   
Nadležni organi koji odlučuju o ovom pitanju, moraju razumeti da je u pitanju svega nekoliko hiljada porodica, ali da roditelj koji brine o svom detetu, to radi svakodnevno – te ne može da radi. Ako predstavnici Ministarstva u bilo kom trenutku sumnjaju u status ovih porodica – mogu proveriti nalaze interresornih komisija sačinjenih od lekara i stručnih lica koje su sami postavili.

Odavno je postalo jasno da se republičke institucije i organi ponašaju nepoverljivo prema sopstvenim građankama i građanima, postavljajući nemoguće uslove i otežavajuće okolnosti za sticanje bilo kakvog prava, u ovom slučaju – za tuđu negu i pomoć.

Prvo su trudnice optuživane da su organizovane u takozvanu „mafiju“, a sada se roditeljima dece sa teškoćama u razvoju i invaliditetom odgovara da zloupotrebljavaju budžet države po dva osnova – šta je sledeće? Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u najkraćem roku mora ispraviti greške načinjene poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i ponašati se odgovorno prema građankama i građanima. Liga socijaldemokrata Vojvodine će nastaviti da insistira na ovome.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook