Ućutkivanje poslanika opozicije u Skupštini APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 20. 12. 2018. | Komentara: 0

Ućutkivanje poslanika opozicije u Skupštini APV

Novi Sad, 20. decembar 2018 - Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine napustila je deo sednice Skupštine APV u toku poslaničkog sata kao znak protesta što je spajanjem 20 tačaka dnevnog reda onemogućena demokratska rasprava, pa tako vladajuća većina  opstruiše bilo kakvo iskazivanje drugačijeg mišljenja.

LSV

LSV ni ove godine neće podržati donošenje Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, jer ni ove godine budžet nije Ustavom garantovanih najmanje sedam posto republičkog budžeta.

Zvanično on iznosi 74,4 milijarde, ali je njegova stvarna visina 70 milijardi, jer je razlika u četiri milijarde neutrošenih sredstava od tekuće godine (to znači da su ove četiri milijarde u završnom računu prikazene kao ušteda, a u budžetu za 2019. ta ista sredstva su prikazana kao nova investicija).

Pritom se za 2019. planira novo zaduženje od jedne milijarde dinara, a Pokrajinska vlada, kao što sam već rekla, nije uspela da utroši cele četiri milijarde u 2018. godini i to, upravo, najviše iz dela kapitalnih investicija.

Kad smo kod kapitalnih investicija za tu namenu je opredeljeno 19,3 milijarde dinara, što je 12,6 milijardi manje od ustavnog minimuma za kapitalna ulaganja.

To je, kao i do sada, posledica toga što 65 posto budžeta čine transferna sredstva za plate zaposlenih u obrazovanju i lokalne samouprave, za koje pokrajinski bužet bukvalno služi kao protočni bojler.

Posle oduzimanja mogućnosti za postavljanje pitanja u poslaničkom satu, kako stvari stoje, verovatno do kraja mandata, sa druge strane, danas svedočimo i spajanju čak 20 tačaka sa budžetom, što je protivno svakoj parlamentarnoj praksi. Ovim se samo pokazuje da je namera vladajuće većine da se izbegne rasprava na temu budžeta i činjenice da se opstruiše bilo kakvo iskazivanje drugačijeg mišljenja.

Premijer Mirović je još u ekspozeu dao obećanje da će Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine biti donet, a evo nas već u drugoj polovini mandata, i možemo samo da pitamo gde je Zakon?!

Premijerka Brnabić je sada skoro, posle sednice dveju vlada, rekla da nije zakon najbitniji, da je važno da se ispunjava ustavna obaveza od 7%, ne znajući ili zaboravljajući da je Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine upravo ustavna obaveza na koju se čeka duže od deset godina!

Dvadeset tačaka je spojeno, a poslanik ima pet minuta, to je manje od 15 sekundi po tački. Za to vreme ne može ni da se pročita naslov tačke koja je na dnevnom redu. Izbegavaju svaku diskusiju. Zar je toliki problem dopustiti raspravu?!

Zbog svega ovog, poslanička grupa LSV će na početku rasprave reći šta ima o budžetu za narednu godinu i o ostalom nećemo diskutovati, jer nema načina da se u ovim uslovima iskažu stavovi o svim temama koje su na dnevnom redu.


Pokrajinska poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
mr Maja Sedlarević



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook