UDS TRAŽI DODATNU ZAŠTITU ZAPOSLENIH U SRBIJI

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 09. 04. 2020. | Komentara: 0

UDS TRAŽI DODATNU ZAŠTITU ZAPOSLENIH U SRBIJI

Beograd, 9. april 2020 - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, insistira da Vlada Srbije radi zaštite radnika u Srbiji najhitnije inovira Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja donetu još 16. marta.

Tražimo da se jasno precizira obaveza poslodavaca da zaposlene posebnim rešenjima upute na rad van prostorija poslodavaca i onda kada takav rad nije predviđen opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje.

Tražimo da se jasno propiše ko i na osnovu kojih kriterijuma procenjuje da li su organizacioni uslovi i priroda posla takvi da omogućavaju rad van prostorija poslodavca, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje.

Tražimo da se poslodavci obavežu da organizuju rad u smenama kako bi što manji broj ljudi rad obavljao istovremeno u jednoj prostoriji, bez obzira da li tako nešto iziskuje dodatna sredstva, kako aktuelna Uredba propisuje.

Od inspekcije rada tražimo da maksimalno proaktivno iskoristi mogućnost inspekcijskog nadzora bez posebnog naloga i izdavanje usmenih rešenja u okolnostima vanrednog stanja i da najhitnije ispita sve eventualne slučajeve ugrožavanja zdravlja radnika.

Pre svega zahtevamo od Inspekcije rada i ministra nadležnog za rad i zapošljavanje da hitno ispitaju i javnosti predoče nalaze iz pogona kompanije Yura, obzirom da je javnost informisana da među zaposlenima ove kompanije u Nišu i Rači ima preko 300 zaposlenih u samoizolaciji, nekoliko desetina obolelih, te da radnici odbijaju da uđu u pogone, uprkos 
finansijskim pdsticajima od poslodavca.

Posebno nas zabrinjava informacija da ni medijima, ali ni Inspekciji rada nije dozvoljen ulaz u 
prostorije ove kompanije.

Apelujemo na sve poslodavce, a naročito na one čije je poslovanje subvencionisano novcem građana, da stave zdravlje radnika na prvo mesto. 


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook