UDS: Način zaduživanja izabran zbog prostora za malverzacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 14. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS: Način zaduživanja izabran zbog prostora za malverzacije

Beograd, 14. maj 2020 - Tatjana Macura, jedna od liderki Ujedinjene demokratske Srbije, smatra da je poslednje zaduživanje Vlade Republike Srbije preskupo i da je izabrano zbog velike mogućnosti malverzacije.

LSV

UDS smatra da je poslednje zaduživanje Vlade RS preskupo. Ono je tri puta skuplje od oblika zaduživanja koje smo imali kod MMF ili kod Evropske komisije. 

Dodatno zaduživanje države jeste primeren odgovor na krizu izazvanu pandemijom. Nesporna je potreba da se pozajmicom finansiraju mere podrške privredi.

Ali, pozajmice moraju biti ekonomične, a to se meri kamatom, rokom otplate, eventualnim grejs periodom i uslovima pod kojima zajmodavci novac pozajmljuju - da li su uslovi promenljivi tokom trajanja pozajmice, da li je ona striktno namenska ili ne i da li podrazumeva obavezujuće mere sveukupne fiskalne discipline i kontrole od strane zajmodavca.

Macura je izrazila sumnju da je ovakav vid zaduživanja izabran jer ostavlja mogućnost za malverzacije. 

- Razlog zbog čega se Vlada odlučila za ovakvu vrstu zaduživanja verovatno leži u činjenici da ovakva vrsta zaduživanja ne podleže drastičnoj kontroli i zbog toga je mogućnost malverzacija jako velika - rekla je Macura.

Zemlje regiona zadužile su se po nižim kamatnim stopama pa nema nikakvog razloga da Vlada RS ne učini isto. Novac koji će na kraju platiti građani Srbije kroz kamatu mogao je da bude iskorišćen na mnogo bolji način, za kupovinu medicinske opreme, rekonstrukciju škola ili izgradnju vrtića.  

UDS smatra da se neminovno nameće da se Srbija odlučila da novac pozajmi na ovakav način pre svega rukovođena idejom da trošenje tog novca ne bude uslovljeno i kontrolisano tokom predstojećeg izbornog i postizbornog perioda.
 
UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA 



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook