Umesto protesta NIS-u priredili priredbu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 08. 09. 2018. | Komentara: 0

Umesto protesta NIS-u priredili priredbu

Novi Sad, 08. septembar 2018 - Svi koji su bar malo upućeni u to da od kad je kompanija NIS prodata Ruskoj federaciji po izuzetno nepovoljnim uslovima, zbog čega Liga socijaldemokrata Vojvodine traži reviziju ugovora, i znaju da NIS umesto zakonskih 7% plaća eksploataciju energetskih izvora samo 3%, pitali su se da li je lokalna vest o tome  da je deset godina saradnje opštine Novi Bečej i preduzeća NIS obeleženo svečanim programom u  četvrtak, 6.septembra šaljiva vest  Njuz neta.

LSV

Dodatni apsurd je da je tom prilikom, predsednik opštine Novi Bečej, rekao da je saradnja sa NIS-om od velikog značaja za opštinu i da je na to ponosan. Predsednik novobečejske opštine je  bio u pravu, da je lokalna samouprava rasterećena uz pomoć kompanije NIS. Samo nije pogodio da je rasterećena ustvari od količine novca, koji bi po zakonu trebalo kapmanija da uplaćuje državi i lokalnim samoupravama.

Rudna renta je procenat zarade od rudnih i prirodnih bogatstava, poput rezervi nafte i gasa, koji pripadaju svim građanima Srbije, dok firme imaju pravo eksploatacije. Rudna renta u svetu se kreće od 10 do više 30 odsto u nekim zemljama. Čak je i u Srbiji pre tri godine rudna renta povećana sa tri na sedam odsto, ali je Energetskim sporazumom Rusije i Srbije NIS zaštićen od negativnih promena u poreskom sistemu Srbije. U ovom dokumentu se navodi da se na kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata. U slučaju NIS-a, ova klauzula je iskorišćena da bi kompanija nastavila da plaća rudnu rentu po starom zakonu.

Zbog takve situacije smešna je i priredba i ponos koju je predsenik opštine Novi Bečej iskazao zbog saradnje sa NISom.

Ulaganja Naftne industrije Srbije (NIS) u razvijanje lokalnih zajednica kroz program "Zajednici zajedno" samo je davanje mrvica u odnosu na ogroman profit koji kompanija ima, zamazivanje očiju i prikrivanje činjenice o besomučnoj eksploataciji naših prirodnih boratstava od koje građani Srbije imaju samo štete.

Za razliku od novobečejskog kolege  nakon potpisivanja sporazuma, predsednik opštine Kikinda Pavle Markov, još 2015. se zahvalio na ovoj vrsti podrške gradu, naglašavajući  da s obzirom na mali iznos rudne rente i činjenicu da NIS na teritoriji kikindske opštine eksploatiše znatne količine nafte i gasa, ne odustaje od namere da se mnoga sporna pitanja sa kompanijom NIS moraju ubuduće efikasnije rešavati.

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine podsećaju građane i njihove predstavnike u vlasti da ne se ne mire sa ovakvim stanjem, u kome im se u ime nedefinisanih viših ciljeva oduzima pravo na prihvatljivu nadoknadu za korišćenje nenadoknadivog energetskog bogatstva.

Član predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saša Šućurović




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Odbori LSV | Sreda, 27. 12. 2023. | Komentara: 0

Puna usta praznog patriotizma

Vojvođani LSV poziva nadležne inspekcije da kazne odgovorne u gradu Zrenjaninu zbog nepodobnog načina isticanja državne zastave.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook