Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 07. 04. 2019. | Komentara: 0

Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

Novi Sad, 7. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Srbija mora ozbiljno da shvati nalaze izveštaja o stanju prava nacionalnih manjina koje je objavio ministarski komitet Saveta Evrope. 

LSV

Komitet je zaključio da su brojni problemi u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, pre svega zbog visokih pragova za formiranje odeljenja. Postignuti su određeni rezultati u oblasti izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, ali se i dalje beleže kašnjenja u štampanju. 

Kao dobar primer u oblasti informisanja na manjinskim jezicima pominje se Autonomna Pokrajina Vojvodina, ali su vema loše posledice privatizacije medija zabeležene na nivou lokalnih samouprava, gde se u velikoj meri smanjio udeo programa na jezicima manjina.

LSV poziva nadležne organe da što pre ispune preporuke koje je Srbiji dao ministarski komitet i na taj način poboljšaju stanje u oblasti obrazovanja, informisanja, pravosuđa, te državne i lokalne samouprave.

Pregovori Srbiji o članstvu u Evropskoj uniji, nažalost, ne idu tempom koji bi značio brzo uključivanje naše zemlje u porodicu evropskih nacija. Baš zato je potrebno snažno naglasiti privrženost naše zemlje politici potpunog poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 su najzahtevnija za usklađivanje sa standardima EU, ali i ključna za izgradnju efikasne i pravne države. Nažalost, očito je da je puno onih kojima je strana politika punog poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Takvi stavovi koče brži napredak Srbije. 

I pored svih otpora, Srbija mora učiniti pozitivne iskorake u ovoj oblasti. To je jedini put koji garantuje stvaranje moderne države na ovom prostorima.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Jan Gages
Saopštenja | Nedelja, 26. 05. 2019. | Komentara: 0

Izručiti Radetu i Jojića

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da ispoštuju zahtev Međunarodnog rezidualnog mehanizma i izruče Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja suda.
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina mora da se brani od centralizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana. 
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Rešenje problema sela je u decentralizaciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su najave o definisanju nove pozicije sela u Ustavu Republike Srbije, koje je izneo ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, krajnje neozbiljne i da neće doneti nikakav razultat. Ministar Krkobabić već mesecima govori o procvatu sela u našoj zemlji, o novim projektima, komisijama i radnim telima koje imaju zadatak da spreče nestajanje seoskih sredina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook