Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 04. 2019. | Komentara: 0

Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

Novi Sad, 7. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Srbija mora ozbiljno da shvati nalaze izveštaja o stanju prava nacionalnih manjina koje je objavio ministarski komitet Saveta Evrope. 

LSV

Komitet je zaključio da su brojni problemi u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, pre svega zbog visokih pragova za formiranje odeljenja. Postignuti su određeni rezultati u oblasti izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, ali se i dalje beleže kašnjenja u štampanju. 

Kao dobar primer u oblasti informisanja na manjinskim jezicima pominje se Autonomna Pokrajina Vojvodina, ali su vema loše posledice privatizacije medija zabeležene na nivou lokalnih samouprava, gde se u velikoj meri smanjio udeo programa na jezicima manjina.

LSV poziva nadležne organe da što pre ispune preporuke koje je Srbiji dao ministarski komitet i na taj način poboljšaju stanje u oblasti obrazovanja, informisanja, pravosuđa, te državne i lokalne samouprave.

Pregovori Srbiji o članstvu u Evropskoj uniji, nažalost, ne idu tempom koji bi značio brzo uključivanje naše zemlje u porodicu evropskih nacija. Baš zato je potrebno snažno naglasiti privrženost naše zemlje politici potpunog poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 su najzahtevnija za usklađivanje sa standardima EU, ali i ključna za izgradnju efikasne i pravne države. Nažalost, očito je da je puno onih kojima je strana politika punog poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Takvi stavovi koče brži napredak Srbije. 

I pored svih otpora, Srbija mora učiniti pozitivne iskorake u ovoj oblasti. To je jedini put koji garantuje stvaranje moderne države na ovom prostorima.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Jan Gages




Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook