Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 04. 2019. | Komentara: 0

Unapređenje položaja nacionalnih manjina je jedan od preduslova stvaranja moderne države

Novi Sad, 7. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Srbija mora ozbiljno da shvati nalaze izveštaja o stanju prava nacionalnih manjina koje je objavio ministarski komitet Saveta Evrope. 

LSV

Komitet je zaključio da su brojni problemi u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, pre svega zbog visokih pragova za formiranje odeljenja. Postignuti su određeni rezultati u oblasti izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, ali se i dalje beleže kašnjenja u štampanju. 

Kao dobar primer u oblasti informisanja na manjinskim jezicima pominje se Autonomna Pokrajina Vojvodina, ali su vema loše posledice privatizacije medija zabeležene na nivou lokalnih samouprava, gde se u velikoj meri smanjio udeo programa na jezicima manjina.

LSV poziva nadležne organe da što pre ispune preporuke koje je Srbiji dao ministarski komitet i na taj način poboljšaju stanje u oblasti obrazovanja, informisanja, pravosuđa, te državne i lokalne samouprave.

Pregovori Srbiji o članstvu u Evropskoj uniji, nažalost, ne idu tempom koji bi značio brzo uključivanje naše zemlje u porodicu evropskih nacija. Baš zato je potrebno snažno naglasiti privrženost naše zemlje politici potpunog poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 su najzahtevnija za usklađivanje sa standardima EU, ali i ključna za izgradnju efikasne i pravne države. Nažalost, očito je da je puno onih kojima je strana politika punog poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Takvi stavovi koče brži napredak Srbije. 

I pored svih otpora, Srbija mora učiniti pozitivne iskorake u ovoj oblasti. To je jedini put koji garantuje stvaranje moderne države na ovom prostorima.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Jan Gages




Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook