Uskoro nova bista Mihajla Pupina ispred Tehničkog fakulteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 25. 04. 2012. | Komentara: 0

Uskoro nova bista Mihajla Pupina ispred Tehničkog fakulteta

Na mestu odnete bronzane biste Mihajla Pupina, ispred Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu, uskoro će biti postavljeno novo poprsje ovog velikana, koji je zadužio ne samo svoj zavičaj i domovinu, već i celokupno čovečanstvo, nagovešteno je danas prilikom obilaska ove lokacije od strane predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona i direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Igora Kovača.

Aleksandar Marton

Tokom razgovora s dekanom TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milanom Pavlovićem, Marton i Kovač osudili su ovaj i slične vandalske činove, jer, nažalost, nestanak biste Mihajla Pupina nije jedinstven slučaj.

- Oskrnavljeni ili nestali spomenici Stevice Jovanovića, u Aleji velikana, kao i na nekim drugim lokacijama, šire lošu poruku o gradu. Gradu, koji je lep, kojim treba da se dičimo i njegove znamenitosti pokazujemo gostima, na veliku je sramotu kada nestaje bista jednog velikana, rođenog na dvadesetak kilometara odavde. Lokalna samouprava mora da se posveti ovakvim problemima, baš kao što je i na policiji da pronalazi i otkriva vinovnike ovakvih nedela, a treba, svakako, razmisliti i o pomoći institucijama ispred kojih se nalaze spomenici. Bolje osvetljenje i sigurnosne kamere sigurno manje koštaju nego izrada novih spomenika – istakao je Marton. On je poručio lopovima ili vandalima, jer je moguće i da je u pitanju čin običnog vandalizma, da se takvo ponašanje ne može isplatiti i da će zbog njega biti sankcionisani. Najavljujući skup na kome će učestvovati i dekani sa drugih fakulteta, prof. dr Milan Pavlović je rekao da ne bi bilo u redu da goste zrenjaninskog fakulteta dočeka prazan postament, bez biste Mihajla Pupina.

- U želji da zaštitimo ime koje nosi i naš fakultet i vratimo ono što je bilo, naručili smo novu bistu koja će biti postavljena na ovaj postament u narednih mesec dana. Takođe, planiramo i instalaciju odgovarajućeg obezbeđenja, pre svega rasvete, koja će biti postavljena na obližnje jarbole sa zastavama. Mihajlo Pupin uvek je sa nama u zgradi, treba da bude i ispred nje i borićemo se da se ubuduće nemili događaji ne dešavaju i da maksimalno promovišemo lik Mihajla Pupina i njegovo delo – istakao je dekan Pavlović. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Igor Kovač kaže da je nebitno da li je neki spomenik pod zaštitom ili ne, jer, u konkretnom slučaju, znamo svi ko je bio Mihajlo Pupin i šta je ostavio nauci, našoj zemlji i svetu.

- Sigurno je da moramo više pažnje posvetiti zaštiti, jer ako je grad mogao da uloži sredstva u osvetljenje hramova, može i u po jednu led-svetiljku za svaku bistu u gradu, uključujući i sve one u nizu u Karađorđevom parku, gde se redovno dešavaju i nestanci i oštećenja – dodao je on.

(BILSV, 26.04.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook