Uspešno društvo neguje različitosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 18. 11. 2014. | Komentara: 0

Uspešno društvo neguje različitosti

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton podsetio je u autorskom tekstu objavljenom u listu „Zrenjanin“, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija pozvala sve svoje članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije i na taj način ukažu na poštovanje i uvažavanje različitosti.

LSV

Kako je naveo, tolerancija podrazumeva poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti, kao i sposobnost prihvatanja različitosti, bilo da se radi o razlikama u političkom uverenju, ili o verskim, rasnim ili polnim razlikama.

– Zrenjanin je višenacionalna sredina koju je uvek krasilo bogatstvo različitosti. To bogatstvo može biti i velika prednost u borbi za bolje uslove života u gradu. Teško da može biti bolje u sredini u kojoj ne vladaju dobri odnosi među komšijama. Nema napretka u gradovima u kojima je „ulazna karta“ -  „ispravno“ ime ili prezime, ili samo dominantno političko uverenje – napisao je između ostalog Marton.

Poslanik LSV je ukazao i da je potrebno raditi na jačanju svesti da je tolerancija važna, a da se pre svega nameće potreba rada sa mladim ljudima.

– Deluje kao otrcana fraza kad se kaže da na mladima svet ostaje, ali bez svesnog mladog čoveka, koji poštuje tuđi stav i opredeljenje u svakom smislu reči, nema ni uspešnog društva. Takav mlad čovek može biti dobra prepreka ekstremističkim idejama koje oštro nameću svoj obrazac ponašanja i negiraju široku lepezu poštovanja ljudskih i građanskih prava – istakao je Marton.

On je predložio i da Grad Zrenjanin ustanovi nagradu za toleranciju, koja bi se 16, novembra dodeljivala pojedincima koji neguju ideju tolerantnog društva.
 
(BILSV, 18. 11. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook