Usvojena dva amandmana LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 25. 11. 2014. | Komentara: 0

Usvojena dva amandmana LSV

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je tri amandmana na Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, a tokom današnje rasprave prihvaćena su dva dok treći, kojim je traženo da se nastavi finansiranje pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine nije.

LSV

Tokom rasprave poslanik LSV Dejan Čapo, prvo se zahvalio na tome što je prepoznata konstruktivna namera i želja Ligine poslaničke grupe da se poboljša postojeći predlog zakona. Obrazlažući amandman na član 11. kojim je predviđeno proširenje liste krivičnih dela za koja ne sme biti osuđen ribočuvar time što su na listu dodata i dela protiv imovine, Čapo je rekao da je veoma važno ko će čuvati ribarsko područje.

Izveštaji i Pokrajini

– S obzirom na to da treba da polaže stručni ispit i da dobije licencu od nadležnog ministarstva, posebno zbog ovlašćenja koja ima ribočuvar, mislili smo da treba da malo poboljšamo ove uslove kada je u pitanju odabir lica koja će biti ribočuvari – naveo je on. A kada je u pitanju član 17. koji se tiče upravljanja ribarskim područjima, Liga je predložila da se, pored saglasnosti koje korisnici tih područja moraju pribaviti od nadležnog ministarstva i pokrajinskih organa, pokrajinski organi moraju izveštavati i o monitoringu programa upravljanja.
– S obzirom na to da se ustanovljava obaveza korisnika da, zavisno od rezultata monitoringa, donese izmene i dopune upravljanja ribarskim područjem i pribavi saglasnost na isti ministra ili nadležnog pokrajinskog organa, mislili smo da je neophodno da se predvidi da se izveštaj o izvršenom monitoringu dostavi, osim ministarstvu i nadležnom pokrajinskom organu – naveo je poslanik Čapo.

Budžetski fond nije prošao

Poslanica LSV Olena Papuga pokušala je tokom rasprave da ubedi poslanike da bi ipak trebalo da podrže i treći Ligin amandman, podnet na član 7. kojim je predviđeno da se sredstva koja se ubiru od naknade za korišćenje ribarskih područja, u AP Vojvodini uplaćuju direktno u budžetski fond za zaštitu životne sredine, a ne u budžet APV kako je to ovim predlogom zakona predviđeno. Reč je o otprilike 24 miliona dinara godišnje koji su se do sada koristili za sufinansiranje programa korisnika ribolovnih područja u Vojvodini, čime su se bavila ribolovačka društva, a što bi moglo biti upitno u budućnosti.
– Ukidanje sredstava u oblasti zaštite životne sredine u direktnoj je suprotnosti sa zahtevima koji stižu od eksperata Evropske komisije u procesima priključivanja naše zemlje – upozorila je Papuga podsetivši da je Poglavlje 27. koje se tiče životne sredine, jedno od najkompleksnijih i najzahtevnijih poglavlja.

(BILSV, 25. 11. 2014)



Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook