Usvojeno 9 od 11 amandmana LSV na Predlog zakona o oružju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 02. 2015. | Komentara: 0

Usvojeno 9 od 11 amandmana LSV na Predlog zakona o oružju

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su danas nekoliko zakonskih predloga, uključujući „Tamarin zakon“ i Zakon o oružju i municiji, kao i više međunarodnih sporazuma koji su bili na dnevnom redu aktuelne sednice Narodne skupštine Republike Srbije. 

LSV

Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o oružju i municiji poslanik LSV mr Dejan Čapo se zahvalio Vladi Srbije i ministru jer je od 11 podnetih usvojeno čak 9 Liginih amandmana, a jedan od njih je i amandman na član 4, koji definiše kategorije oružja. 

Ligin amandman je precizinije definisao normu, čime će ona biti jasnija za primenu, rekao je Čapo dodajući da sada u kategoriju B vatrenog oružja spada svako kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno,  sa olučenim i glatkim cevima, osim onog iz kategorije A i C, i konvertibilnog oružja. Takođe, Ligaši su preciznije definisali postupak davanja oružja na poslugu, pa su u članu 32. koji tretira ovu materiju, izmenili stavove 3, 7 i 8  i dodali novi stav 10.  Zahvaljujući predlogu LSV, sada će davanje oružja na poslugu, ukoliko je vlasnik pravno lice, biti moguće i ako vlasnik nije prisutan, uz prijavu nadležnom organu, a izgled prijave i postupak davanja oružja na poslugu će propisivati ministar.   

– Predložili smo ove izmene amandmanom jer smatramo da davanje  lovačkog i sportskog oružja na poslugu dozvoljeno u većini evropskih zemalja i bez prisustva vlasnika. U većini slučajeva oružje se uzima na poslugu samo ako za sopstveno oružje privremeno ne postoji mogućnost korišćenja, eventualno  ne postoji odgovarajući kalibar, na popravci je i slično – naveo je Čapo ukazujući da će na ovaj način i nadležni organi - organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova biti u mogućnosti da prate kretanje oružja. Amandman na član 35. koji definiše oružje pripadnika stranih službi bezbednosti, promenjen je, jer je prvobitno rešenje predviđalo da oni nose samo kratko oružje. 

– Zbog različitosti u radu stranih predstavnika službi bezbednosti, koji su u pratnji ili neposredno štite predstavnike države ili predstavnike međunarodnih organizacija za vreme tranzita ili posete Republici Srbiji, smatramo da bi ovakvo rešenje mnogo više doprinelo da ovaj zakon ima kvalitetniji i bolji smisao – zaključio je poslanik LSV mr Dejan Čapo.

(BILSV, 20. 02. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook