Vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa neophodno obezbediti o trošku države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 03. 2020. | Komentara: 0

Vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa neophodno obezbediti o trošku države

Novi Sad, 04. mart 2020 - Važno je omogućiti sve uslove za adekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, koja će pomoći u sprečavanju malignih oboljenja, ili ukoliko dođe do njih, adekvatnom i dostojanstvenom lečenju građana i građanki Srbije. To znači da se vakcinacija protiv humanog papiloma virusa mora sprovesti sa ciljem podizanja kolektivnog imuniteta, u skladu sa preporukom uvrštenim u redovan kalendar imunizacije Republike Srbije od 1. aprila 2019. godine.

LSV

Vakcinacija je tumači kao primarna prevencija, iako ne treba isključiti ni sprovođenje skrininga raka grlića materice kao meru sekundarne prevencije. Do sada je identifikovano preko 120 tipova humanog papiloma virusa, koji izazivaju od infekcija kožnog epitela do cervikalnih karcinoma, za koje su odgovorni tipovi 16 i 18 virusa. Sa preko 1.300 obolelih i približno 500 umrlih, rak grlića materice je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok smrtnosti kod žena. U Srbiji prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. 

Postoji građanska inicijativa koja na vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje vidi kao pravo, a ne obavezu. Sa druge strane, RFZO u odgovoru na zahtev za pristup informaciji od javnog značaja vakcinaciju protiv HPV ne smatra mogućom, budući da nabavlja vakcine samo sa liste obavezne vakcinacije, ali ne i preporučene, kakve su ove protiv HPV. Ipak, iskustvo zemalja u regionu, ali i 19 zemalja Evropske unije (uključujući Norvešku i Island) govori da je vakcinacija moguća, čak i ako je samo „preporučena“. 

Drugi korak bi bilo usaglašavanje Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji uređuje način finansiranja svih vakcina. Sa tim u skladu, obaveza je nadležnih institucija da se donese i sprovede stručno – metodološko uputstvo kojim će biti sprovedena aktivna imunizacija svih zainteresovanih u primarnoj zaštiti od humanog papiloma virusa. 

Sada se ta kolektivna odgovornost svodi na individualnu, pa se nabavka doza vakcina, kojih u starijem starosnom dobu ima čak tri, ostavlja građanima i građankama da nabave sami. Moguće je da na osnovu Izveštaja stručne republičke komisije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja pripremi Zaključak i prosledi ga Vladi Republike Srbije. Vlada Republike Srbije nakon usvajanja Zaključka, sredstva može obezbediti iz ušteda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i na osnovu saglasnosti Ministarstva finansija iz tekuće budžetske rezerve, sprovesti centralizovanu javnu nabavku i nabaviti dovoljnu količinu vakcina, na osnovu procene Instituta za javno zdravlje – posebnog programa zdravstvene zaštite. 

Sekretarka Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook