VANU će opet raditi u punom kapacitetu

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 10. 2017. | Komentara: 0

VANU će opet raditi u punom kapacitetu

Novi Sad, 23. oktobar 2017 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, reosnovana je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, sa ciljem da naučnici i umetnici najrazličitijih profila iz redova svih  nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, imaju institucionalnu podršku za svoja kreativna ostvarenja.

LSV
 
Reosnovana je, budući da je ta institucija postojala i radila od 1979. do 1992, kada je institucionalnim nasiljem ukinuo režim Slobodana Miloševića, nakon ustavnog puča koji je izveo srušivši, prethodno, autonomiju Vojvodine kao ustavnu kategoriju.
 
Tokom svoga postojanja VANU je bio i ostao institucija koja je ozbiljnošću rada i multiperspektivnim pristupom opravdavala smisao vlastitog osnivanja, šireći prostore pluralnosti u našem društvu. Upravo zbog toga je sve vreme bila pod snažnim pritiskom nacionalističkih i centralističkih struktura, koje su njenim ukidanjem samo želele da naprave prethodnicu za ukidanje Vojvodine i njene autonomije.
 
Protagonisti zabrane finansiranja i rada, kao i zagovornici ukidanja VANU, uvek su imali deficit argumentacije. Zbog toga nismo dobili odgovore na pitanja u čemu je to opasnost po državu, ako u njenoj autonomnoj pokrajini postoji još jedna naučna institucija dokazanog renomea. Nikada nisu imali objašnjenje zbog čega smeta regionalna akademija nauka, kada takve postoje širom Evrope, kao i u zemljama u okruženju.
 
Nakon odluke Ustavnog suda pre pet godina, VANU je menjala ime i bila neprestano suočavana sa najbrutalnijim pritiscima. Otuda je, sasvim logično, ukidanje njenog finansiranja bio jedan od prvih poteza nove pokrajinske vlasti pre nešto više od godinu dana.
 
Svima koji danas misle da su uspeli u svojoj destruktivnoj nameri da, gaseći Vojvođansku akademiju nauka, ugase i potrebu za istorijskim postojanjem autonomne Vojvodine i njenih institucija, Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje da će pre ili kasnije svedočiti obnovljenom radu VANU u punom kapacitetu.


dr Milivoj Bešlin,
predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata VojvodineIzjave | Nedelja, 25. 02. 2018. | Komentara: 0

Bojići, Vulini, Vučelići i Šuvaković su mogući jer nije bilo lustracije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ističe da je nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije i zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti Uroš Šuvaković mogao da postane redovni profesor Učiteljskog fakulteta Beogradskog univerziteta jer nije bilo lustracije. 
Iz medija | Nedelja, 25. 02. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Biće nemira na severu Kosovu koji će ići na ruku Putinu

U narednom periodu biće dosta nemira na severu Kosova koji će ići na ruku Putinovoj administraciji, zato što će to dovesti do jačanja proruskih ekstremističkih snaga u samoj Srbiji. Izbijanje takvih nereda može se dogoditi i u Beogradu posle martovskih izbora, kaže u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa Nenad Čanak.
Saopštenja | Subota, 24. 02. 2018. | Komentara: 0

Cena odnošenja smeća u Žitištu mora biti realna i niža

Reagujući na usvajanje odluke kojom je cena usluge odnošenja smeća u opštini Žitište povećana za više od 100%, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP „Ekos“, v.d. direktoru JKP „Ekos“ kao i Zaštitniku građana opštine Žitište. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook