VANU će opet raditi u punom kapacitetu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 10. 2017. | Komentara: 0

VANU će opet raditi u punom kapacitetu

Novi Sad, 23. oktobar 2017 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, reosnovana je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, sa ciljem da naučnici i umetnici najrazličitijih profila iz redova svih  nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, imaju institucionalnu podršku za svoja kreativna ostvarenja.

LSV
 
Reosnovana je, budući da je ta institucija postojala i radila od 1979. do 1992, kada je institucionalnim nasiljem ukinuo režim Slobodana Miloševića, nakon ustavnog puča koji je izveo srušivši, prethodno, autonomiju Vojvodine kao ustavnu kategoriju.
 
Tokom svoga postojanja VANU je bio i ostao institucija koja je ozbiljnošću rada i multiperspektivnim pristupom opravdavala smisao vlastitog osnivanja, šireći prostore pluralnosti u našem društvu. Upravo zbog toga je sve vreme bila pod snažnim pritiskom nacionalističkih i centralističkih struktura, koje su njenim ukidanjem samo želele da naprave prethodnicu za ukidanje Vojvodine i njene autonomije.
 
Protagonisti zabrane finansiranja i rada, kao i zagovornici ukidanja VANU, uvek su imali deficit argumentacije. Zbog toga nismo dobili odgovore na pitanja u čemu je to opasnost po državu, ako u njenoj autonomnoj pokrajini postoji još jedna naučna institucija dokazanog renomea. Nikada nisu imali objašnjenje zbog čega smeta regionalna akademija nauka, kada takve postoje širom Evrope, kao i u zemljama u okruženju.
 
Nakon odluke Ustavnog suda pre pet godina, VANU je menjala ime i bila neprestano suočavana sa najbrutalnijim pritiscima. Otuda je, sasvim logično, ukidanje njenog finansiranja bio jedan od prvih poteza nove pokrajinske vlasti pre nešto više od godinu dana.
 
Svima koji danas misle da su uspeli u svojoj destruktivnoj nameri da, gaseći Vojvođansku akademiju nauka, ugase i potrebu za istorijskim postojanjem autonomne Vojvodine i njenih institucija, Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje da će pre ili kasnije svedočiti obnovljenom radu VANU u punom kapacitetu.


dr Milivoj Bešlin,
predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata VojvodineIz medija | Sreda, 12. 12. 2018. | Komentara: 0

Bešlin: Umesto Paje Patka ili Deda Mraza, deci u Srbiji se obraća Ratko Mladić

Kada su rehabilitovani zločinci iz Drugog svetskog rata u Srbiji, to je bila priprema za rehabilitaciju zločinaca iz ratova iz devedesetih godina prošlog veka. Danas se ratni zločinci koji su osuđeni za genocid direktno telefonski uključuju u televizijske programe sa nacionalnom frekvencijom i pozdravljaju decu umesto Paje Patka ili Deda Mraza.
Saopštenja | Sreda, 12. 12. 2018. | Komentara: 0

Planiranje porodice - najskuplji dugoročni projekat

Godinu dana od usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i šest meseci od početka primene, još uvek nema konkretnih mera kojim je Vlada Republike Srbije spremna ispraviti greške predviđene pomenutim zakonom.
Saopštenja | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Čanak Muzeju Vojvodine uručio najdugovečniju zastavu APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je juče uručio Muzeju Vojvodine originalnu, prvu zastavu AP Vojvodine sašivenu februara 2004. godine.  Tom prilikom, on je podsetio na činjenicu da je Skupština AP Vojvodine usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine 27. februara 2004, i da će uskoro biti njen petnaesti rođendan, što je čini najdugovečnijom vojvođanskom zastavom.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook