VANU će opet raditi u punom kapacitetu

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 10. 2017. | Komentara: 0

VANU će opet raditi u punom kapacitetu

Novi Sad, 23. oktobar 2017 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, reosnovana je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, sa ciljem da naučnici i umetnici najrazličitijih profila iz redova svih  nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, imaju institucionalnu podršku za svoja kreativna ostvarenja.

LSV
 
Reosnovana je, budući da je ta institucija postojala i radila od 1979. do 1992, kada je institucionalnim nasiljem ukinuo režim Slobodana Miloševića, nakon ustavnog puča koji je izveo srušivši, prethodno, autonomiju Vojvodine kao ustavnu kategoriju.
 
Tokom svoga postojanja VANU je bio i ostao institucija koja je ozbiljnošću rada i multiperspektivnim pristupom opravdavala smisao vlastitog osnivanja, šireći prostore pluralnosti u našem društvu. Upravo zbog toga je sve vreme bila pod snažnim pritiskom nacionalističkih i centralističkih struktura, koje su njenim ukidanjem samo želele da naprave prethodnicu za ukidanje Vojvodine i njene autonomije.
 
Protagonisti zabrane finansiranja i rada, kao i zagovornici ukidanja VANU, uvek su imali deficit argumentacije. Zbog toga nismo dobili odgovore na pitanja u čemu je to opasnost po državu, ako u njenoj autonomnoj pokrajini postoji još jedna naučna institucija dokazanog renomea. Nikada nisu imali objašnjenje zbog čega smeta regionalna akademija nauka, kada takve postoje širom Evrope, kao i u zemljama u okruženju.
 
Nakon odluke Ustavnog suda pre pet godina, VANU je menjala ime i bila neprestano suočavana sa najbrutalnijim pritiscima. Otuda je, sasvim logično, ukidanje njenog finansiranja bio jedan od prvih poteza nove pokrajinske vlasti pre nešto više od godinu dana.
 
Svima koji danas misle da su uspeli u svojoj destruktivnoj nameri da, gaseći Vojvođansku akademiju nauka, ugase i potrebu za istorijskim postojanjem autonomne Vojvodine i njenih institucija, Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje da će pre ili kasnije svedočiti obnovljenom radu VANU u punom kapacitetu.


dr Milivoj Bešlin,
predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Sreda, 22. 11. 2017. | Komentara: 0
Odbori LSV | Sreda, 22. 11. 2017. | Komentara: 0

Zaustavimo umiranje Kikinde

Grad i državu čine ljudi, a ne teritorija. Kikinda je suočena sa velikim problemom koji u poslednje dve godine kulminira, a niko se po tom pitanju ne oglašava. Za poslednjih pet godina broj stanovnika Kikinde i njenih sela je smanjen za 3.455. Taj broj je rezultat negativnog prirodnog priraštaja i zvanično odjavljenih stanovnika koji su se odselili, a oni koji su otišli a još uvek nisu odjavljeni se i ne broje.
Događaji | Utorak, 21. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto država ne poštuje zakon kao i građani?

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici premijerku Anu Brnabić kada će u skupštinsku proceduru ući izmene Zakona o vraćanju imovine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook