VANU će opet raditi u punom kapacitetu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 10. 2017. | Komentara: 0

VANU će opet raditi u punom kapacitetu

Novi Sad, 23. oktobar 2017 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, reosnovana je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, sa ciljem da naučnici i umetnici najrazličitijih profila iz redova svih  nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, imaju institucionalnu podršku za svoja kreativna ostvarenja.

LSV
 
Reosnovana je, budući da je ta institucija postojala i radila od 1979. do 1992, kada je institucionalnim nasiljem ukinuo režim Slobodana Miloševića, nakon ustavnog puča koji je izveo srušivši, prethodno, autonomiju Vojvodine kao ustavnu kategoriju.
 
Tokom svoga postojanja VANU je bio i ostao institucija koja je ozbiljnošću rada i multiperspektivnim pristupom opravdavala smisao vlastitog osnivanja, šireći prostore pluralnosti u našem društvu. Upravo zbog toga je sve vreme bila pod snažnim pritiskom nacionalističkih i centralističkih struktura, koje su njenim ukidanjem samo želele da naprave prethodnicu za ukidanje Vojvodine i njene autonomije.
 
Protagonisti zabrane finansiranja i rada, kao i zagovornici ukidanja VANU, uvek su imali deficit argumentacije. Zbog toga nismo dobili odgovore na pitanja u čemu je to opasnost po državu, ako u njenoj autonomnoj pokrajini postoji još jedna naučna institucija dokazanog renomea. Nikada nisu imali objašnjenje zbog čega smeta regionalna akademija nauka, kada takve postoje širom Evrope, kao i u zemljama u okruženju.
 
Nakon odluke Ustavnog suda pre pet godina, VANU je menjala ime i bila neprestano suočavana sa najbrutalnijim pritiscima. Otuda je, sasvim logično, ukidanje njenog finansiranja bio jedan od prvih poteza nove pokrajinske vlasti pre nešto više od godinu dana.
 
Svima koji danas misle da su uspeli u svojoj destruktivnoj nameri da, gaseći Vojvođansku akademiju nauka, ugase i potrebu za istorijskim postojanjem autonomne Vojvodine i njenih institucija, Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje da će pre ili kasnije svedočiti obnovljenom radu VANU u punom kapacitetu.


dr Milivoj Bešlin,
predsednik Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook