Velika ušteda poljoprivrednicima

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 26. 12. 2011. | Komentara: 0

Velika ušteda poljoprivrednicima

NOVI SAD – Prosečna poljoprivredna domaćinstva , koja imaju jedan ili dva traktora, moći će od sledeće godine da uštede do 1000 evra, a ona veća od tri do četiri hiljade evra, piše današnji Kurir podsećajući da je Vlada Srbije prošle nedelje usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Bojan Kostres

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Bojan Kostreš, za Kurir kaže da očekuje da se taj zakon što pre usvoji u Skupštini Srbije.

– Odbori LSV su u proteklih osam meseci širom Vojvodine organizovali niz akcija i prikupljanje potpisa kako bi ukazali na to da su traktori i poljoprivredne mašine sredstva za rad i da nisu isto što i automobili. U kampanju “Stop registraciji traktora” upozoravali smo da je godišnja registracija prevelik namet za ionako siromašna vojvođanska domaćinstva – naveo je Kostreš.

Dobar primer saradnje

A za list Press Bojan Kostreš je danas istakao da je odluka Vlade kojom se ukida stalna godišnja registracija traktora primer dobre saradnje institucija i različitih stranaka. Press podseća da  će umesto registracije biti obavezan samo tehnički pregled, a Kostreš ukazuje da su poljoprivrednici do novog zakona o bezbednosti saobraćaja traktore registrovali kao radnu mašinu, poput bagera ili buldožera, trajnom registracijom. Zbog toga su im se, kako je naveo, troškovi toliko povećali da je prosečnom domaćinstvu sa jednim ili dva traktora i prikolicama za to trebalo i do hiljadu evra godišnje. Kostreš kaže i da je na vrlo konstruktivnom sastanku sa ministrima Ivicom Dačićem i Dušanom Petrovićem dogovoreno da MUP uputi Skupštini ovaj predlog zakona zato što, pored navedenih izmena, oni žele da uvedu još neke novine u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Sada očekuje da taj zakon što pre, a najkasnije početkom godine, bude usvojen u parlamentu.

– Na sastanku u Palati „Srbija" dogovoreno je i da se tehnički pregledi traktora mogu obavljati organizovano po mestima ili po opštinama tako da se i tu smanji trošak tehničkog pregleda poljoprivrednih mašina. Osim toga dogovoreno je i da se poljoprivrednicima uredbom olakša da mogu da dokažu vlasništvo nad mehanizacijom starijom od pet godina jer su mnoge firme, kod kojih je ta mehanizacija kupovana, prestale da postoje ili je ta dokumentacija zagubljena – kaže Kostreš, dodajući da je upućena zajednička inicijativa Ministarstvu finansija da se i u oblasti osiguranja traktora pronađe neko rešenje.
 
Pohvala paora za LSV

Kostreš je o ovoj temi govorio i za Dnevnik, istakavši pri tom kako je tokom osmomesečne kampanje LSV u 200 vojvođanskih mesta prikupila 30.000 potpisa protiv godišnje registracije traktora. A predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori" u Crepaji Miroslav Grubanov pohvalio je za list Press ovo rešenje.

– Ovo rešenje, koje je LSV isposlovao za poljoprivrednike, za svaku je pohvalu i to je upravo ono što sam uvek tvrdio, da se poljoprivredi može puno pomoći i dobrim zakonima, a ne samo dodatnim davanjem novca – ocenio je Grubanov.

(BILSV, 26.12.2011.)Saopštenja | Sreda, 14. 04. 2021. | Komentara: 0

Država da predloži nove članove za Savet FPN

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da država poštuje autonomiju Univerziteta i kao osnivač za Savet Fakulteta političkih nauka odabere nove predstavnike, koji nisu u sukobu interesa i nisu visoki stranački funkcioneri.
Izjave | Sreda, 14. 04. 2021. | Komentara: 0

Srbija može da bude pristojna država

Verujem u to da Srbija može da bude pristojna država, da ona može da bude i demokratska i decentralizovana, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući na televiziji Happy rekao da se Srbija centralizuje u poslednjih 30 godina, te da zbog toga više niko ne veruje da bilo ko u zemlji može da reši neki problem, osim predsednika države.
Izjave | Utorak, 13. 04. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Evropski put je jedino rešenje za Srbiju i zemlje regiona

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je evropski put jedino pravo rešenje za Srbiju i zemlje regiona, te da ideja Saše Jankovića da je put ka boljoj budućnosti regiona u udruživanju u Balkansku konfederaciju neće dati željeni rezultat.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook