Velika ušteda poljoprivrednicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 26. 12. 2011. | Komentara: 0

Velika ušteda poljoprivrednicima

NOVI SAD – Prosečna poljoprivredna domaćinstva , koja imaju jedan ili dva traktora, moći će od sledeće godine da uštede do 1000 evra, a ona veća od tri do četiri hiljade evra, piše današnji Kurir podsećajući da je Vlada Srbije prošle nedelje usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Bojan Kostres

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Bojan Kostreš, za Kurir kaže da očekuje da se taj zakon što pre usvoji u Skupštini Srbije.

– Odbori LSV su u proteklih osam meseci širom Vojvodine organizovali niz akcija i prikupljanje potpisa kako bi ukazali na to da su traktori i poljoprivredne mašine sredstva za rad i da nisu isto što i automobili. U kampanju “Stop registraciji traktora” upozoravali smo da je godišnja registracija prevelik namet za ionako siromašna vojvođanska domaćinstva – naveo je Kostreš.

Dobar primer saradnje

A za list Press Bojan Kostreš je danas istakao da je odluka Vlade kojom se ukida stalna godišnja registracija traktora primer dobre saradnje institucija i različitih stranaka. Press podseća da  će umesto registracije biti obavezan samo tehnički pregled, a Kostreš ukazuje da su poljoprivrednici do novog zakona o bezbednosti saobraćaja traktore registrovali kao radnu mašinu, poput bagera ili buldožera, trajnom registracijom. Zbog toga su im se, kako je naveo, troškovi toliko povećali da je prosečnom domaćinstvu sa jednim ili dva traktora i prikolicama za to trebalo i do hiljadu evra godišnje. Kostreš kaže i da je na vrlo konstruktivnom sastanku sa ministrima Ivicom Dačićem i Dušanom Petrovićem dogovoreno da MUP uputi Skupštini ovaj predlog zakona zato što, pored navedenih izmena, oni žele da uvedu još neke novine u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Sada očekuje da taj zakon što pre, a najkasnije početkom godine, bude usvojen u parlamentu.

– Na sastanku u Palati „Srbija" dogovoreno je i da se tehnički pregledi traktora mogu obavljati organizovano po mestima ili po opštinama tako da se i tu smanji trošak tehničkog pregleda poljoprivrednih mašina. Osim toga dogovoreno je i da se poljoprivrednicima uredbom olakša da mogu da dokažu vlasništvo nad mehanizacijom starijom od pet godina jer su mnoge firme, kod kojih je ta mehanizacija kupovana, prestale da postoje ili je ta dokumentacija zagubljena – kaže Kostreš, dodajući da je upućena zajednička inicijativa Ministarstvu finansija da se i u oblasti osiguranja traktora pronađe neko rešenje.
 
Pohvala paora za LSV

Kostreš je o ovoj temi govorio i za Dnevnik, istakavši pri tom kako je tokom osmomesečne kampanje LSV u 200 vojvođanskih mesta prikupila 30.000 potpisa protiv godišnje registracije traktora. A predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paori" u Crepaji Miroslav Grubanov pohvalio je za list Press ovo rešenje.

– Ovo rešenje, koje je LSV isposlovao za poljoprivrednike, za svaku je pohvalu i to je upravo ono što sam uvek tvrdio, da se poljoprivredi može puno pomoći i dobrim zakonima, a ne samo dodatnim davanjem novca – ocenio je Grubanov.

(BILSV, 26.12.2011.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook