Veliki projekti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 07. 06. 2011. | Komentara: 0

Veliki projekti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina Igor Kovač na današnjoj redovnoj konferecniciji za novinare Gradskog odbora LSV Zrenjanin izneo je planove i trenutne projekte ove ustanove kulture.

- Ove godine veoma smo uposleni na terenskom radu, nadzoru, vođenju nekih  investicija i velikim delom na izradi projektne dokumentacije. Trenutno su aktuelni dvorac Karačonji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Ečki, za koje je  Zavod preuzeo na sebe da, praktično bez ikakvih sredstava, izradi projektnu dokumentaciju. Podsećam da ta crkva ove godine navršava čak tri veka postojanja " istakao je Kovač. On je dodao dodao da je značajan projekat za ovu godinu  i uređenje enterijera Uspenske crkve  u kom imaju  pomoć  grada, sa kojim su raspodeljeni troškovi.

- Godinama smo aplicirali za ove radove, bez uspeha, pa smo odlučili da ih sami realizujemo i time završimo projekte koji su bitni za grad. Zavod  je najviše angažovan na teritoriji Novog Bečeja, odnosno Novog Miloševa, gde smo ove godine aplicirali i dobili sredstva u iznosu od 5,9 miliona dinara za rekonstrukciju dvorca Karačonji. Takođe, u sklopu istog kompleksa  radimo i na tzv. poljoprivrednom gradu, za koji smo već dobili deo sredstava " objasnio je Kovač. Prema njegovim rečima ove godine očekuje se završetak radova na Keltskom nalazištu u industrijskoj zoni Jugoistok, gde se svakodnevno iskopavaju interesantni arheološki predmeti i za koje su nadležni ispunili svoje finansijske obaveze. Kovač  je zaključio da je na žalost sudbina mnogih objekata u Zrenjaninu takva da su oni pred propadanjem i  apelovao ovom prilikom na ljude koji se bore za izgradnju  novih verskih objekata da se založe za rekonstrukciju postojećih, koji su u katastrofalnom stanju, kao što su Uspenski hram i pomenuta crkva Svetog Nikole.

(BILSV, 07.06.2011.)
Izjave | Ponedeljak, 27. 01. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Pisanje mađarskog i hrvatskog ćirilicom je skandalozan postupak Opšte bolnice u Subotici

Predsednik Odbora za nacionalnu ravnopravnost Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je kao „skandalozan“ postupak uprave Opšte bolnice u Subotici koja je u zaglavlju jednog dopisa napisala naziv te institucije ćirilicom na mađarskom i hrvatskom jeziku i zahtevao reakciju nadležnih.

Saopštenja | Ponedeljak, 27. 01. 2020. | Komentara: 0

Zašto država toleriše nedićevce i ljotićevce?

Međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta Republika Srbija dočekuje uz konstantnu relativizaciju uloge fašističkih pomagača i izostanak kazni za fašiste koji bi sutra bili spremni da zlo ponove.
Saopštenja | Nedelja, 26. 01. 2020. | Komentara: 0

Osnažiti preventivu u borbi protiv raka grlića materice

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice u Srbiji je obeležena u senci negativne statistike. Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook