Verujem da će premijer Cvetković ispuniti obećanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 07. 04. 2012. | Komentara: 0

Verujem da će premijer Cvetković ispuniti obećanje

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da, uprkos kašnjenju u donošenju uredbi o prenosu dela imovine Vojvodini, nema razloga da sumnja u to da će premijer Mirko Cvetković ispoštovati ovu zakonsku obavezu i obećnje koje dao lideru Lige Nenadu Čanku uoči usvajanja Zakona o javnoj svojini u septembru prošle godine.

Bojan Kostres

U izjavi za “Dnevnik”, a povodom kritika iz SVM-a zbog isteka zakonskog roka od šest meseci u kojem je, a u skladu s amandmanom LSV-a koji je ušao u tekst zakona, Vlada Srbije trebalo da donese uredbe kojima bi se omogućilo da se AP Vojvodini prenese imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Radio-televizije Vojvodine, Novosadskog sajma, Petrovaradinske tvrđave, Rudnika u Kovinu i DP „Novi Sad – Gas, Kostreš je kazao da to kašnjenje ne znači da taj proces neće biti završen. On je kazao da razume nezadovoljstvo SVM-a zbog ovog kašnjenja jer, kako je naveo, i sam deli takav osećaj, ali napominje da dosadašnja praksa pokazuje da su sva pitanja vezana za Vojvodinu uvek rešavana u zakašnjenju, “od Statuta APV koji je kasnio 14 meseci do Zakona o javnoj svojini koji je kasnio 12 godina”.

– To su činjenice koje se ne mogu zanemariti, ali očekujem da će premijer Srbije Mirko Cvetković održati reč i nemam razloga da sumnjam da će Vojvodini biti vraćena ova imovina, kako je to i dogovoreno – tvrdi Kostreš. On je SVM-u spočitao da je preuzeo ulogu kritičara, ali da “nije u stanju da uradi ništa konkretno za Vojvodinu, čak ni s funkcije predsednika pokrajinskog parlamenta”.

– SVM na ovaj način pokušava da skrene pažnju na sebe. Ali, ipak, nikad nije podržao našu inicijativu u Skupštini Vojvodine da se raspravlja o obeštećenju NIS-a, koju smo podnosili 29 puta. Takođe, vojvođanski parlament nije doneo predlog zakona o finansiranju APV, niti je SVM to stavio na dnevni red iako imaju predsednika Skupštine. Ja razumem njihovu kritiku kašnjenja prenosa imovine Vojvodini, i mi u LSV-u isto se osećamo zbog toga, ali, za razliku od SVM-a, ipak postižemo neke rezultate. I bilo bi mi drago kad bi zajedno s nama i oni uradili nešto korisno, umesto što samo sede sa strane i kritikuju ceo sistem – istakao je Kostreš. A u pogledu sudbine navedenih uredbi, rekao je da je premijer Cvetković do sad uvek ispunjavao ono što je obećao, ali i da mu nisu poznati razlozi kašnjenja donošenja uredbi o vojvođanskoj imovini.

– U pogledu imovine DP „Novi Sad – Gas„ postoje objektivni razlozi za kašnjenje jer je u toku sudski spor čiji ishod se mora sačekati da bi se rešavala imovinska pitanja. O ostaloj imovini koja je trebalo da se definiše uredbama nema nikakvog spora – zaključio je Kostreš.
 
(BILSV, 07.04.2012.)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook