Vinovnioci paljenja pekara još nemaju zatvorsku kaznu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 16. 10. 2016. | Komentara: 0

Vinovnioci paljenja pekara još nemaju zatvorsku kaznu

NOVI SAD, 16. oktobar - Ni posle dve godine, vinovnici paljenja pekara u Vojvodini nemaju ime i prezime, a kamoli  zatvorsku kaznu. Samim tim ne postoji ni jasna osuda onoga što je učinjeno i strahote koju su nedužni građani pretrpeli.
 
LSV 
 
Nakon zbivanja na utakmici Srbija-Albanija, pre godinu dana, u periodu od 16 do 21. oktobra u Somboru, Staroj Pazovi, Subotici, Vršcu, Novom Sadu i Bečeju su vandalizovane pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice. 
 
Neki lokali su kamenovani, neki su goreli jer su na njih bacani Molotovljevi kokteli, a na neke je i pucano. Uz sve to, bila su zapaljena i vrata džamije u Subotici.
 
Policija je tada rasvetlila sve napade, saslušala preko 91 osobu, a 11 osumnjičenih je zadržano u pritvoru. Međutim, dve godine kasnije, prema pisanju pojedinih medija jedini poznat epilog na sudu za sve to su jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera.
 
Kakvu to poruku šalje svima koji pomisle da nakon neke nove utakmice,ili iz bilo kojeg drugog razloga, ponovo nasrnu na imovinu građanki i građana koji će im biti krivi samo zato što su druge nacionalnosti?

Slučajevi poput ovih, koji u Vojvodini šire međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, morali su i moraju imati hitan i jasan epilog na sudu. Država na takvim slučajevima mora delovati brzo, efikasno i oštro. 
 
Ukoliko je reč o maloletnicima, naravno da ne treba objaviti njihovo ime, ali mora biti poznat sudski epilog. Jednostavno, mora svima biti poslata jasna poruka da je to nedopustivo i da će biti oštro sankcionisano.
 
Niko i nikada više ne sme da doživi teror koji su doživeli ljudi čije su pekare demolirane pre dve godine. Da bi tako bilo, vinovnici ovih krivičnih dela moraju biti ošro kažnjeni, a javnost sa time upoznata.
 

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook